Lockdown maatregelen werken niet; verzoekschrift rechter
03 Jun 2021, 01:54
foto


De tot zover verzamelde data in Suriname over het aantal Covid-19-‘positieven’ en ‘doden’ in relatie tot de maatregelen van de roverheid geven een duidelijk beeld van de ineffectiviteit van die maatregelen. Deze data is gedeeltelijk weergegeven in de onderstaande figuren, waarvan een volledigere en duidelijkere versie gedownload kan worden. Daarom is een verzoekschrift ingediend bij de kortgedingrechter voor het opschorten van de lockdown maatregelen.

Omstreeks 1 juni 2020 ging de roverheid ertoe over om een total-lockdown af te kondigen van 4 – 15 juni 2020, waarbij er vanaf 6 juni 2020 een avondklok werd ingesteld van 6:00 pm tot 6:00 am. Dit kwam door de paniek die ontstond door het plotseling toenemen van het aantal ‘positieven’. Maar de toename in ‘positieven’ kwam door het opvoeren van het aantal testen per dag omstreeks 1 juni 2020. De roverheid zorgde dus zélf voor de paniek, om daarna de bevolking te straffen met een total-lockdown. We zien in de onderstaande grafiek (gemarkeerd met geel) dat de verscherpte lockdown maatregelen van 6 juni 2020 geen enkel invloed gehad hebben op het aantal ‘positieven’ per dag — die bleven toenemen naar augustus toe!

Omstreeks 14 december 2020 worden de lockdown maatregelen weer aangescherpt door de roverheid om het stijgende aantal ‘positieven’ tegen te gaan en om te voorkomen dat de aankomende feestdagen voor meer besmettingen zullen zorgen. De roverheid zaait behoorlijk wat angst onder de bevolking in deze periode die bekend komt te staan als de zogenaamde 'tweede golf'. We zien echter duidelijk op de grafiek dat de verder aangescherpte maatregelen geen enkel invloed hebben gehad op de stijgende trend van het aantal ‘positieven’. De stijgende trend, zoals te zien is in de onderstaande grafiek (gemarkeerd met geel), heeft zich ondanks alle maatregelen gewoon voortgezet tot omstreeks 15 januari 2021 waarna het is gaan dalen naar 1 april 2021 toe.


Omstreeks 1 april 2021 is op de grafiek te zien dat het aantal ‘positieven’ weer aanzienlijk begint toe te nemen. De reactie van de roverheid daarop is inmiddels voorspelbaar: aanscherpen van dezelfde lockdown maatregelen die al meerdere malen bewezen hebben niet te werken. Helemaal logisch; wanneer iets niet werkt is de voor de hand liggende oplossing gewoon persisteren en meer van hetzelfde doen. De samenleving gaat intussen eraan kapot, maar dat doet er blijkbaar niet toe. Er wordt weer veel angst gezaaid onder de bevolking; verschillende gevaarlijke varianten van het SARS-CoV-2 virus zouden volgens de roverheid zijn opgedoken in Suriname waaronder de zogenaamde ‘Manaus-variant.’ De angst-campagne van de roverheid heeft het nu over de zogenaamde 'derde golf'.

De roverheid voert als reactie op de toename van het aantal Covid-19-‘positieven’ op 12 april 2021 weekend lockdowns in en de avondklok wordt aangescherpt. Op 13 mei 2021 krijgen we een verdere aanscherping van de avondklok van 6:0 0pm tot 5:00 am. Dit alles heeft geen enkel effect op de toename van het aantal ‘positieven’ in de periode 1 april 2021 tot 29 mei 2021 en dit is duidelijk te zien op de onderstaande grafiek (gemarkeerd met geel). De stijgende trend van het aantal ‘positieven’ zet zich gewoon voort ondanks de maatregelen.


Het is tot zover duidelijk, op basis van de data, dat de maatregelen van de roverheid geen effect hebben gehad op de toename van het aantal Covid-19-‘positieven’. Behalve het feit dat heel wat van de maatregelen actief waren gedurende de gehele periode van maart 2020 tot en met mei 2021, hebben ook de partiële- en total-lockdowns en de avondklok geen enkel waarneembare effect gehad op het tegengaan van de stijgende trend van het aantal Covid-19-‘positieven’. Integendeel werken deze maatregelen averechts; bijvoorbeeld, ze zorgen juist voor het ontstaan van superspreader events: grote drukte op verschillende locaties waar burgers en personen in grote groepen en lange rijen moeten wachten om hun zaken te doen buiten de lockdown tijdstippen. Ook het invoeren van de verplichting tot het dragen van een mond- en neusbedekking, en de steeds scherpere handhaving daarvan, heeft geen effect gehad; het aantal ‘positieven’ neemt daarna op meerdere momenten gewoon toe.

Inmiddels is duidelijk, na de verdere aanscherping van de niet-werkende-maatregelen vanaf 31 mei 2021, en de chaos die daarna volgde, dat de roverheid alle realiteitszin heeft verloren.
Aangezien de maatregelen geen enkel effect hebben op het tegengaan van het aantal ‘positieven,’ dan rijst de vraag wat zorgt voor de toename en de afname van het aantal ‘positieven’ zoals te zien is op de grafiek. Deze vraag wordt beantwoord in mijn verzoekschrift aan de kortgedingrechter voor het opschorten van de lockdown maatregelen.

Karel Donk
Advertenties