Brazilië: Covid-19-doden dalen drastisch na vaccinatie stad
01 Jun 2021, 11:44
foto
Onderzoekers zeggen dat ze de verspreiding van het virus onder controle hadden na vaccinatie van 75% van de volwassen bevolking in de Braziliaanse stad Serrana in de deelstaat São Paulo. (Getty Images)


Een Braziliaanse stad heeft een daling van 95% in Covid-19-sterfgevallen gezien nadat bijna alle volwassenen waren gevaccineerd als onderdeel van een experiment, zeggen onderzoekers. Serrana, met 45.000 inwoners, zag het aantal gevallen dalen na een massale vaccinatie met de in China ontwikkelde CoronaVac.

Het team zei dat degenen die niet waren gevaccineerd, ook werden beschermd door de vermindering van de circulatie van het virus. De bevindingen suggereren dat de pandemie onder controle kan worden gehouden nadat 75% van de mensen een volledige dosis heeft gekregen.

Brazilië is zwaar getroffen door de pandemie, met bijna 463.000 doden. Het land kampt met een trage vaccinatiecampagne als gevolg van onvoldoende prikken, terwijl het gemiddelde van de dagelijkse sterfgevallen en gevallen hoog blijft bij een gebrek aan gecoördineerde maatregelen om infecties te beteugelen.

Het experiment in Serrana, in de zuidoostelijke deelstaat São Paulo, werd tussen februari en april uitgevoerd door Instituto Butantan, dat het CoronaVac-vaccin produceert dat is ontwikkeld door het Chinese Sinovac Biotech.

De stad werd opgedeeld in vier gebieden om te helpen bij het bepalen van de drempel voor het onderdrukken van het virus. Het team zei dat dit werd bereikt nadat drie gebieden, of ongeveer 75% van de bevolking ouder dan 18 jaar, beide doses hadden gekregen.

Toen 95% van de volwassenen volledig was gevaccineerd, zeiden ze dat de resultaten toonden dat: Sterfgevallen daalden met 95%; Ziekenhuisopnames daalden met 86%; Symptomatische gevallen daalden met 80%.

Ricardo Palacios, onderzoeksdirecteur bij Butantan, zei dat het kerncijfer de 75% was. "Het belangrijkste resultaat is dat we de pandemie kunnen beheersen zonder de hele bevolking te hoeven vaccineren", zei hij. Palacios zei ook dat er een daling is in het aantal infecties onder kinderen en tieners, die niet waren gevaccineerd. Dit zou erop kunnen wijzen dat het niet
nodig was om kinderen te vaccineren om scholen te heropenen, zei hij.

Volgens Palacios was het vaccin ook effectief tegen de variant die oorspronkelijk bekend stond als P.1, en nu Gamma heet, die voor het eerst werd geïdentificeerd in de noordelijke stad Manaus en de schuld krijgt voor een toename van het aantal gevallen in het hele land.

Serrana, zo'n 315 km verwijderd van São Paulo, wordt omringd door steden die kampen met een piek in infecties. Er is een lockdown in Ribeirão Preto, op 24 km afstand met een bevolking van 710.000 inwoners.

De resultaten van het experiment kunnen een impuls geven aan de CoronaVac, die door tientallen ontwikkelingslanden wordt gebruikt. Er was dit jaar enige controverse over het vaccin, nadat klinische onderzoeken in Brazilië, Indonesië en Turkije de werkzaamheid tussen 50% en 90% hadden vastgesteld.

De CoronaVac is een geïnactiveerd vaccin en werkt door gedode virusdeeltjes te gebruiken om het immuunsysteem van het lichaam aan het virus bloot te stellen zonder risico op een ernstige ziekterespons.

Het experiment in Serrana was het eerste in zijn soort ter wereld, zeiden de auteurs. Er waren geen meldingen van ernstige bijwerkingen van het vaccin en geen Covid-19-gerelateerde sterfgevallen onder degenen die 14 dagen na toediening van de tweede injectie waren gevaccineerd, toonden de resultaten.

Een soortgelijk onderzoek wordt uitgevoerd in een andere Braziliaanse stad, Botucatu, met 148.000 inwoners. Onderzoekers gebruiken het Oxford/AstraZeneca-vaccin, lokaal geproduceerd door het Fiocruz-instituut.

Brazilië heeft na de VS het op één na hoogste aantal Covid-19-doden ter wereld en het op twee na hoogste aantal gevallen, met meer dan 16,5 miljoen. De Braziliaanse senaat is bezig met een onderzoek naar de aanpak van de pandemie door president Jair Bolsonaro en de trage uitrol van het vaccinprogramma.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May