Voor- en tegenstanders vaccinatie binnen de NDP-top
30 May 2021, 09:28
foto
De NDP'er tevens arts, Humphrey Hasrat, zou het liefst met het Russische vaccin Sputnik gevaccineerd willen worden. (Foto: René Gompers)


Ex-medisch directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), Humphrey Hasrat, is bereid, als het niet mocht lukken zijn tweede dosis AstraZeneca te krijgen, naar Guyana te gaan om ingespoten te worden met het Sputnik vaccin uit Rusland. Partijgenoten Ashwin Adhin, Jennifer Vreedzaam en Ricardo Panka zijn (nog) niet gevaccineerd. Wantrouwen, beperkte keuze en religieuze opvattingen zijn daar de redenen voor. De mensen die tot nu toe gestorven zijn aan het coronavirus, waren niet gevaccineerd, deelt president Chan Santokhi mee. Hasrat en Santokhi zijn op één lijn: zij roepen de gemeenschap op om zich aan de covidmaatregelen te houden en zich te laten vaccineren.

De NDP heeft vrijdag een persconferentie gehouden over de uit de hand gelopen covidsituatie. Zij stellen dat de regering daar mede oorzaak van is. De overheid zou sinds december vorig jaar kunnen beginnen met vaccineren, heeft hulp voor het krijgen van vaccinaties afgewezen en weigert om met andere merken dan AstraZeneca de samenleving in te enten, werd er aangegeven. President Santokhi heeft enkele uren daarna nogmaals aangekondigd dat er meerdere merken covidvaccins gehaald zullen worden.  

Adhin gaf aan dat hij verschillende ‘oso dresi's’ gebruikt waaronder de Super Fever Medicine van Jermain ‘dokter’ May. Hij en partijgenoot Vreedzaam stellen dat er geen vertrouwen is in AstraZeneca. De bevolking moet meer keus hebben en zich niet gedwongen voelen om iets te nemen dat "maar 60 procent bescherming" biedt. Woordvoerder Ricardo Panka deelt mee dat hij uit religieuze en culture overwegingen (nog) niet is gevaccineerd. “We moeten kunnen vertrouwen wat er in ons lichaam komt,” geeft hij aan. “Wat laat ik toe om in mijn lichaam te komen, welke garanties biedt het mij?”

Hasrat heeft zich wel gevaccineerd. “Maar het was niet mijn eerste keus,” voegt hij er aan toe. Hij had liever Sputnik V uit Rusland die in Guyana wordt ingezet. Hij legt uit dat het meer zekerheid en effectiviteit biedt dan AstraZeneca. Er zijn daarvan ook twee doses nodig. Hasrat haalt aan dat er gevallen zijn waarbij personen die een tweede dosis AstraZeneca nodig hadden, met Sputnik zijn ingespoten. Hij wil hetzelfde doen als hij in juni zijn tweede dosis niet kan krijgen. “Ik ben best bereid om de grens over te gaan of mij door een bevriende arts uit Guyana te laten vaccineren met Sputnik. Het bijt voor mij niet, wetenschappelijk.”

President Santokhi drukt de gemeenschap op het hart om zich te vaccineren. Hij maakt zich zorgen over het hoge aantal sterfgevallen. Santokhi: “Een ding kan ik u wel zeggen, dat alle personen die tot nog toe dood zijn gegaan door de covidbesmetting, niet waren gevaccineerd. Dat hebben de cijfers laten zien. Ze waren niet gevaccineerd! Laat je vaccineren.” Hij roept de mensen die anti-propaganda maken op: “Als u de samenleving niet kan helpen, misleid ze niet.”

Panka en Hasrat benadrukken dat zij zich wel aan de covidmaatregelen houden. Panka deelt mee dat “hoewel het beter kan” hij geen moeite heeft met de lockdown. Hasrat drukt de samenleving ook op het hart, in het bijzonder de mensen die zich nog niet hebben gevaccineerd, om zich aan de covidmaatregelen te houden. Hasrat: “Bewust vaccineren is een goede keus. Ik adviseer iedereen om te vaccineren. Neem een gecalculeerd risico. Als je alternatieve geneeswijze wil, dat is uw vrije keus. Maar één ding staat vast, vaccineren of alternatieve geneeswijze: houdt u aan de covidregels.”

Santokhi heeft ook aangekondigd dat het landelijke vaccinatiecampagne opgevoerd zal worden. Er zullen binnenkort genoeg ‘covidspuitjes’ zijn. Uit Nederland komen er honderden duizend AstraZeneca vaccins en minstens 100.000 van Sinopharm uit China. De overheid is bezig met Rusland en Cuba, die ook hun eigen vaccins hebben ontwikkeld. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft eerder aangekondigd dat de regering ook uitkijkt naar het vaccin van Johnson & Johnson. Daarvan is er maar een enkele dosis nodig. Dit komt goed uit om mensen die ver wonen of moeilijk te bereiken zijn, in een enkele keer volledig te vaccineren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May