Meer dan één miljoen Covid-19-doden LAC-regio
22 May 2021, 22:47
foto
Luchtfoto van begraafplaatsmedewerkers die een kist uit een vrachtwagen laden in een gebied waar nieuwe graven zijn gegraven op de Parque Taruma-begraafplaats, tijdens de Covid-19-pandemie in Manaus, Amazonas, Brazilië. (Foto: AFP)


Het aantal Covid-19-doden in Latijns-Amerika en het Caribisch (LAC) gebied is vrijdag de één miljoen  gepasseerd. Het IMF heeft inmiddels voorstel dat US$ 50 miljard omvat om de pandemie te beëindigen. Doel van het plan is om de wereldwijde immuniseringsacties uit te breiden. Het IMF-voorstel komt op een moment dat de roep toeneemt om het onderzoek naar de manier waarop de Braziliaanse regering omgaat om de vaccinatiecampagne uit te breiden.

Sinds het coronavirus eind februari 2020 voor het eerst werd ontdekt in Latijns-Amerika in Sao Paulo, zijn er meer dan 1.001.400 doden geregistreerd - bijna 30 procent van het wereldwijde totaal - en meer dan 31,5 miljoen infecties. Bijna 90 procent van die sterfgevallen is geregistreerd in slechts vijf landen: Brazilië, Mexico, Colombia, Argentinië en Peru.

"Mensen nemen geen maatregelen, niemand van ons is voorzichtig en we willen eropuit gaan en reizen", zegt Alicia Sepulveda, een inwoner van Buenos Aires, Argentinië, een land dat zaterdag voor negen dagen op slot gaat. President Alberto Fernandez zei dat het zijn "ergste moment" tot nu toe in de pandemie tegemoet ging.

Volgens de Pan American Health Organization (PAHO) heeft Latijns-Amerika te kampen met een gebrek aan toegang tot vaccins en noodzakelijke medische voorraden. Latijns-Amerika heeft volgens de PAHO pas drie procent van de bevolking gevaccineerd.

Wereldwijd was het werkelijke aantal doden als gevolg van de pandemie "minstens twee tot drie keer hoger dan officieel gerapporteerd", vertelde Samira Asma, de assistent-directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor gegevens, aan verslaggevers.

'Nalatigheid regering'
In Brazilië wordt de regering van Jair Bolsonaro beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor vertragingen bij de invoer van vaccins en actieve ingrediënten. In de deelstaat Rio heeft slechts acht procent van de bevolking hun vitale tweede dosis gekregen.

In de hoofdstad Brasilia is een parlementaire onderzoekscommissie bezig om vast te stellen of de regering nalatig is geweest bij het aanpakken van de crisis, met name bij de aanschaf van vaccins.

"De pers heeft onthuld dat het ministerie van Volksgezondheid drie pogingen van Pfizer om contact met hen op te nemen, heeft genegeerd. Is dit waar?" vraagt ​​senator van de Braziliaanse Democratische Bewegingspartij Renan Calheiros in het parlement. Lokale experts waarschuwen dat als de vaccinatiesnelheid niet wordt verhoogd, Brazilië in juli te maken kan krijgen met een derde, nog dodelijker, golf.

"De campagne had effectiever kunnen zijn om vandaag nog veel meer mensen te laten vaccineren. De nalatigheid van onze regering heeft de zaken vertraagd", zei de nieuw gevaccineerde Rafael Lopez Da Silva in Rio. "De autoriteiten geven niets om de bevolking", beaamt een andere pas gevaccineerde Braziliaan, Alfred Dia Da Cunha.

Miljarden dollars, miljoenen doses
In Washington stelde het IMF een herstelplan van US$ 50 miljard voor met als doel om tegen het einde van 2022 ten minste 60 procent van de wereldbevolking te laten vaccineren. Het bedrag verbleekt in vergelijking met de enorme stimuleringsmaatregelen die door rijke landen zijn uitgerold, waaronder het nieuwste Amerikaanse pakket van US$ 1,9 biljoen.

"Eén van de belangrijkste boodschappen van dit voorstel is dat het benodigde bedrag niet erg groot is", aldus Gita Gopinath, hoofdeconoom van het IMF.

Vaccinfirma's beloofden ondertussen miljarden doses aan armere landen te leveren tegen het einde van volgend jaar op de Global Health Summit in Rome, die deel uitmaakte van de G20-besprekingen.

Toonaangevende producenten van Covid-vaccins Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson beloofden dit en volgend jaar 3,5 miljard doses tegen kostprijs of korting aan landen met een midden- en laag inkomen.

"Het is een duidelijk 'nee' tegen gezondheidsnationalisme", zei Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, nadat de EU 100 miljoen doses had toegezegd en te investeren in productiehubs in Afrika om de afhankelijkheid van import te verminderen. Duitsland kwam later op vrijdag in actie en schonk dit jaar 30 miljoen doses aan armere landen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May