8-daagse oceaan-expeditie voor vastleggen leven dieren
22 May 2021, 00:46
foto
De expeditie is gisteren vertrokken. De dieren die in zee leven zullen in kaart worden gebracht. (Foto: Johnny de Boer)


Om het leven van dieren in zee voor de kust vast te leggen, voeren Surinaamse wetenschappers en ngo's een 8-daagse expeditie uit. Het onderzoeksschip is vrijdag uitgevaren om onder meer dolfijnen, walvissen, haaien, roggen, zeevogels en vispopulaties te bestuderen. De uitkomsten zijn van belang om kwetsbare gebieden in kaart te brengen en kennis te vergaren over het bijzondere leven in het Surinaamse deel van de oceaan.

“Er zijn eerder expedities geweest in Suriname, maar die zijn door buitenlandse wetenschappers of bedrijven gedaan”, zegt Michael Hiwat, Oceans & Wildlife Officer van WWF-Guianas. De blik is gericht naar het binnenland, waardoor er nog maar weinig kennis is van de oceaan. Dit is extra belangrijk voor de toekomstige olie- en gasboringen. "We moeten ervoor zorgen dat het leven in zee zo weinig mogelijk wordt verstoord. Dat kan alleen als we weten wat er leeft,” stelt Hiwat.


De expeditie is een coöperatie tussen WWF-Guianas en Green Heritage Fund Suriname waarbij wordt samengewerkt met de Anton de Kom Universiteit. Het is een belangrijk onderdeel van het project Promoting Integrated and Participatory Ocean Governance in Guyana and Suriname: the Eastern Gate to the Caribbean dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het expeditieschip is beschikbaar gesteld door Maria Fisheries.


Het doel van de expeditie is verificatie van de gebieden van biologisch belang en exploratie van gebieden waar er weinig informatie over beschikbaar is. Dit zal worden uitgevoerd op een specifieke manier om analyseerbare data te krijgen die gebruikt kan worden voor de Mariene Atlas en de Mariene dataset. En ook op zo’n manier dat het

vergelijkbaar is met onderzoeken gedaan in bijvoorbeeld Frans Guyana, waar dit soort onderzoeken op een regelmatige basis worden gedaan.


Monique Pool, directeur van GHFS, laat optekenen dat het heel bijzonder is dat na 4 jaar data bij elkaar te hebben gebracht, ze nu persoonlijk kan gaan kijken of deze zeedieren aanwezig zijn. De uitkomsten van de expeditie worden na terugkomst bekendgemaakt om iedereen te laten zien hoe waardevol het leven in het Surinaamse deel van de oceaan is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May