Brazilië: Zware overstromingen in Covid-19-getroffen gebieden
18 May 2021, 16:31
foto
In de deelstaat Amazonas staan 52 van de 62 dorpen en steden onder water. (Foto's: Reuters)


Rivieren in het Braziliaanse Amazonegebied zijn gestegen tot bijna recordniveaus na zware regenval. Kleine steden zijn volledig overstroomd. De overstromingen bedreigen gebieden die al hard zijn getroffen door Covid-19 met een nieuwe ramp.

In de deelstaat Amazonas staan 52 van de 62 dorpen en steden onder water staan. 25 daarvan hebben de noodtoestand uitgeroepen, waaronder de hoofdstad Manaus. Volgens de burgerbescherming zijn ongeveer 410.000 mensen getroffen.

In Manaus heeft de Negro-rivier met 29,72 meter het op twee na hoogste niveau bereikt sinds het begin van de dataverzameling in 1920. De geologische dienst van Brazilië verwacht dat het water 30,35 meter zal bereiken, hoger dan het record van overstromingen in 2012.

In delen van het stadscentrum zijn verhoogde houten loopbruggen voor voetgangers gebouwd en lokale functionarissen zeggen dat ze barricades met zandzakken zullen opzetten om te proberen het water in te dammen. De huizen van 4.200 mensen zijn overstroomd in de hoofdstad.

De toegenomen neerslag in de regio houdt verband met La Niña, een fenomeen waarbij koelere dan normale oppervlaktetemperaturen in de Stille Oceaan leiden tot aanzienlijke weersveranderingen in verschillende delen van de wereld.

De stad Anamã, met 12.700 inwoners, is volledig overstroomd door de rivier de Solimões. Boten en kano's zijn de enige manier geworden om door het zogenaamde "Venetië van Amazonas" te reizen.

Zoals de meeste bewoners hebben Manoel de Oliveira Cardoso en zijn vrouw, Eliana dos Santos Madi, houten constructies gebouwd zodat ze door de ondergelopen kamers van hun huis kunnen lopen. "Kijk naar de staat van mijn huis, half overstroomd, ik kan nergens mijn spullen bewaren", zei hij tegen persbureau Reuters. "Ik heb moeite om minstens de helft van mijn spullen te redden."

Omdat Anamã bijna elk jaar met overstromingen te maken heeft, hebben sommige huizen een tweede verdieping waar mensen hun bezittingen kunnen verplaatsen in geval van ernstige overstromingen. Anderen zijn gebouwd op houten palen om ze boven het rivierniveau te houden, plaatselijk bekend als palafitas.

De rivieren Solimões en Negro zijn de hoofdtakken van de Amazone-rivier, die de steden Parintins en Itacoatiara heeft overstroomd. In Manacapuru werden gewassen vernietigd.

Ondertussen neemt het aantal Covid-19-infecties en -sterfgevallen weer toe in de deelstaat te midden van een langzame uitrol van vaccins en een gebrek aan gecoördineerde maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, aldus het Fiocruz Amazonas-instituut.

Per boot vervoerde Sousa, een plaatselijke gezondheidswerker, een doos met Oxford-AstraZeneca-prikken om bewoners in overstroomde gebieden te vaccineren.

Manaus en nabijgelegen gebieden meldden de eerste gevallen van een zeer besmettelijke variant van Covid-19 die zich heeft verspreid over Brazilië, één van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie . Eerder dit jaar stortte het gezondheidssysteem van de stad in, waardoor ziekenhuizen zonder zuurstof kwamen te zitten als gevolg van een sterke stijging van het aantal infecties. De vrees is nu dat de deelstaat Amazonas een verwoestende derde golf tegemoet kan zien.


Advertenties