Wat in de doofpot gaat, dooft niet
18 May 2021, 22:30
foto


Geld is een machtig wapen. Mensen met geld hebben macht en krijgen daardoor veel voor elkaar. Als die macht positief wordt ingezet, kan het alleen maar prettig zijn. Men kan echter ook misbruik maken van die macht, dan kan dat heel schadelijk zijn. Machtsmisbruik kan nooit schoon zijn daar er altijd negatieve items ermee verweven zijn zoals, angst, leugens, chantage, bedreiging enz. Vooral in de politiek is machtsmisbruik schering en inslag.

Het meest opvallende item bij het misbruiken van macht is iets in de doofpot stoppen. Mensen die een hoge positie bekleden, moeten er continu voor waken dat hun naam op een negatieve manier in de publiciteit komt. Een integer mens zal hier geen problemen mee hebben. Echter iemand die integriteit aan zijn laarzen lapt, zal zich makkelijk laten verleiden tot illegale praktijken. De afgelopen jaren zijn er in Suriname veel onwelriekende zaken in de doofpot gestopt. Mensen aan de top hebben allerlei illegale handelingen gepleegd, geld verduisterd en ze zijn ermee weggekomen.

Een kleine greep uit deze doofpot:
- Een minister die veel geld had verduisterd, werd vervangen, is echter nooit berecht. Integendeel kreeg hij een topbaan met een topsalaris. Er werd gezegd ‘zand erover.’
- Het Carifesta schandaal,
- Het schandaal indertijd rond AZ.
– De fraude bij de naschoolse opvang.
- Het EBS-schandaal.
Het OM heeft op dit moment heel veel zaken in onderzoek.

De recentste zaak is het zoekraken van de apparatuur op het kabinet. De hoofdverdachte en zijn medewerkers zijn opgepakt. De hoofdverdachte werd op grond van een zogenaamde procedurefout toegezegd dat hij zijn proces in vrijheid mocht afwachten. Alleen heeft er tot vandaag geen proces plaatsgevonden. De medewerkers bleven wel in hechtenis. Je zou kunnen concluderen dat ook dit geval in de doofpot terecht zal komen.Er werd voorgesteld om dit af te handelen met een geldboete in plaats van de zaak te laten onderzoeken. We wachten nu af hoe deze zaak zal worden afgehandeld.

Ook over de frauduleuze handelingen rond de houthandel, wordt er nu al geroepen dat het kan worden afgehandeld met een geldboete. Mensen die rijk zijn, kunnen zoiets afhandelen met een geldboete en een proces ontlopen. Het verloop van deze doofpot zaken is meestal, dat wanneer zo’n schandaal aan het licht komt, er een hele heisa van wordt gemaakt. De dader raakt in paniek en probeert de bewijzen te laten verdwijnen door de harde schijf van de computer te verwijderen. Deze truc is al eerder toegepast.

Er worden beloften gedaan aan het volk dat de zaak tot de bodem zal worden uitgezocht. Echter na een tijdje wordt er niet meer over gesproken en komt het in het vergeetboek. Het volk berust zich daarin. Vele zaken zijn zo geruisloos onder het tapijt geschoven of in de doofpot gestopt. De schuldigen rekenen er zelfs op dat de boel in de doofpot gaat. En omdat ze er telkens weer zo gemakkelijk van afkomen, blijven ze zich schuldig maken aan illegale praktijken. Er zijn altijd weer mensen achter de schermen die bereid zijn om zo’n zaak betaald of onbetaald in de doofpot te laten verdwijnen. Hier komt veel leugen, bedrog, chantage en soms zelfs bedreiging bij kijken.

We hebben jammer genoeg in Suriname niet van die bulldog journalisten, die bereid zijn om hun tanden in zo’n zaak te zetten. Het kost tijd, specialisme en geld en dat hebben onze journalisten niet.

Dit gedrag is een soort passieve agressie omdat men op een passieve manier vernietigend bezig is. Bij deze bedekte uiting van macht speelt geld een rol of een vorm van dienstverlening, ‘Jij dekt mij nu en een andere keer zal ik jou helpen.’ Dan volgt het sneeuwbaleffect. Als men eenmaal veel negatiefs van elkaar weet, wordt er gechanteerd op hoog niveau. En eenmaal in het schuitje, moet je blijven meevaren.

De vraag is, waarom beginnen mensen aan zoiets terwijl ze weten wat voor destructieve gevolgen land en volk te wachten staat? Is het uit hebzucht of hebben ze heel naïef een keertje meegedaan en zitten ze er vervolgens aan vast? Elk zal wel zijn eigen reden hebben waarom ze zich lenen voor zulke corrupte praktijken.

Het enige dat ze allen gemeen hebben is dat het woord integriteit ze vreemd is dus kunnen ze het ook niet in de praktijk toepassen. Zulke gewetenloze mensen mogen nooit en te nimmer leider of volksvertegenwoordiger worden. Waarom berust het volk zich hierin?
Wat in de doofpot gaat, dooft nooit, zal altijd blijven smeulen.

Josta Vaseur

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May