Aanzienlijke toename hypertensie patiënten te verwachten
17 May 2021, 18:49
foto


Het aantal mensen met hypertensie zal de komende jaren aanzienlijk toenemen. Terwijl in 2000 wereldwijd nog ‘maar’ 972 miljoen volwassenen hoge bloeddruk hadden, zullen in 2025 maar liefst 1,56 miljard mensen aan hypertensie lijden. Dit zegt de de International Society of Hypertension (ISH) in het kader van Wereld Hypertensiedag vandaag.

Met als thema Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer wordt dit jaar extra aandacht gevraagd voor nauwkeurigheid bij de bloeddrukmeting en een effectieve hypertensiecontrole. Hoge bloeddruk of hypertensie is de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom noemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het ook ‘de nummer één moordenaar’. Het risico op een beroerte is vier keer zo groot en het risico op een hartinfarct (een hartaanval) twee keer zo groot als iemand een hoge bloeddruk heeft in vergelijking met een normale bloeddruk. Dit risico neemt toe naarmate de bloeddruk hoger is.

Groot probleem voor volksgezondheid

Hypertensie komt relatief veel voor en is wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid. Dat is ook het geval in Suriname, zegt Shalysa Somowidjojo, dialyseverpleegkundige bij Diapura. “Hoge bloeddruk is een groot probleem, omdat er nog steeds mensen zijn die hoge bloeddruk als een spelletje zien. Ze zijn zich er niet van bewust dat het een gevaarlijke ziekte kan zijn en dat je nieren beschadigd kunnen raken.” Leefstijlfactoren, zoals lichamelijke inactiviteit, een zoutrijk dieet met veel bewerkte en vette voedingsmiddelen en alcohol- en tabaksgebruik, zijn redenen voor deze verhoogde ziektelast, die zich in een alarmerend tempo verspreidt van ontwikkelde landen naar opkomende economieën, zoals India, China en Afrikaanse landen.

Hogere waarden bij mannen

In Suriname is de prevalentie van hypertensie 26,2% (95% betrouwbaarheidsinterval 25,1% -27,4%). Dit bleek uit het onderzoek Ethnic differences in prevalence and risk factors for hypertension in the Suriname Health Study: a cross sectional population study, verricht door Ingrid S. K. Krishnadath, Vincent W. V. Jaddoe, Lenny M. Nahar-van Venrooij en Jerry R. Toelsie Suriname (2016). Mannen bleken hogere gemiddelde waarden te hebben voor systolische en diastolische bloeddruk in vergelijking met vrouwen. De bloeddruk nam toe met de leeftijd. De prevalentie was het hoogst voor Creolen, Hindoestanen en Javanen en het laagst voor Inheemsen, Gemengden en Marrons. De resultaten van deze studie tonen aan dat de prevalentie van hypertensie in Suriname in het bereik van ontwikkelingslanden ligt.

Therapietrouw grootste knelpunt

Hypertensie is te behandelen. Een adequate behandeling van hoge bloeddruk verlaagt dit cardiovasculaire risico tot normale niveaus. Het grootste probleem bij het beheersen van hypertensie is echter therapietrouw. Ondanks zeer effectieve en kosteneffectieve behandelingen, worden streefwaarden voor de bloeddruk zeer zelden bereikt, zelfs in landen waar de kosten van medicatie geen probleem zijn. Jammer genoeg geloven veel patiënten nog steeds dat hypertensie een ziekte is die kan worden ‘genezen’, en ze stoppen of verlagen de medicatie wanneer hun bloeddruk weer normaal wordt. Dialyseverpleegkundige Somowidjojo wijst op de ernstige gevolgen: “Als je niet let op je bloeddruk kunnen je nieren beschadigd raken, met als gevolg dat je moet starten met de dialyse. Daarom is het belangrijk dat je op tijd je bloeddruk laat meten en je bloeddruktabletten op tijd inneemt en dialyse te voorkomen.”

Slechts de helft van de helft
Ondanks de beschikbaarheid van effectieve en veilige antihypertensiva, blijven hypertensie en de gerelateerde risicofactoren (obesitas, hoge bloedlipiden en diabetes mellitus) bij veel patiënten ongecontroleerd. Gebleken is dat slechts de helft van de patiënten met hoge bloeddruk in een populatie is gediagnosticeerd, slechts de helft van de gedetecteerde patiënten is behandeld en slechts de helft van de behandelde patiënten is adequaat behandeld voor een normale bloeddruk. Een goede controle van hoge bloeddruk bij de bevolking is zeer belangrijk en het voordeel voor de samenleving is erg groot. Veranderingen in levensstijl die personen voor zichzelf kunnen maken om hun bloeddruk te verbeteren, zijn onder meer:

•    Afvallen als ze te zwaar zijn;
•    Meer meervoudig onverzadigd vet eten;
•    Minder zout gebruiken;
•    Regelmatig aan lichaamsbeweging doen;
•    Verstandig omgaan met alcoholgebruik.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May