Surinaamse Brouwerij brengt sodawater op de markt
14 May 2021, 18:43
foto
Het nieuwste product van de Surinaamse Brouwerij.


De Surinaamse Brouwerij, producent van Parbo Bier, presenteert het nieuwe product, sodawater. Over 2 jaren wil het bedrijf ook Heineken produceren en exporteren. Dit betekent niet alleen meer werkgelegenheid en meer valuta inkomsten voor Suriname, maar ook een grote kans om het land aan de wereld tentoon te stellen via de grootse Heineken reclamecampagnes. Als de overheid meewerkt om een verouderde wet op Bier Accijnzen te wijzigen, kan de productie én export van de ‘Surinaamse’ Heineken eerder beginnen.

Managing director Reinoud Ottervanger en marketingmanager Earl Frijmersum hebben woensdag op een virtuele persconferentie, uitleg gegeven over het nieuwste product, de uitdagingen en de ambities van de Brouwerij. Op de persconferentie werd Parbo Sodawater gepresenteerd. Het is ondertussen al verkrijgbaar bij een aantal winkels voor SRD 5 per blikje met een inhoud van 33 cl.

De Brouwerij heeft ook vreselijk last van de covid pandemie en de economische crisis geeft de directeur aan. In het eerste kwartaal is er minder verkocht door de beperkingen in de horeca. Door de hoge koersen zijn de kosten van het bedrijf ook gestegen met ruim SRD 200 miljoen. Een groot deel door de aanschaf van bepaalde grondstoffen die worden geïmporteerd. Het bedrijf blijft optimistisch wordt er aangegeven. In oktober, wanneer de Brouwerij 66 jaar bestaat, moet het nieuw kantoor opgeleverd zijn. Er wordt ondertussen even hard gewerkt aan samenwerkingen en leveren van nieuwe producten.

Ottervanger deelt mee dat de Brouwerij de samenwerking met Heineken naar een hoger niveau wil tillen. Het bedrijf  voldoet aan de strenge en specifieke kwaliteitseisen om Heineken bier te produceren, benadrukt de directeur. Vanaf 2023 wil het bedrijf daar ook aan beginnen én exporteren naar de regio. “Daarvoor zijn er twee dingen nodig,” geeft Ottervanger aan. “Een investering van onze kant van 10 miljoen euro. Dat is onder andere om de aanpassingen te brengen en het installeren van de productielijn. Het tweede is een wetswijziging van de Wet op Bier Accijnzen uit 1954.”

Door de wet geldt er nu een limiet op hoeveel bier er geproduceerd mag worden, licht Ottervanger toe. “Die moet worden aangepast. Wij voeren al gesprekken met de regering. We hopen dat binnenkort af  te kunnen ronden zodat we de investering kunnen doen. We gaan dan Heineken lokaal kunnen produceren én exporteren naar het Caribisch gebied wat ook weer valuta naar Suriname kan brengen. Dat zal een mooie ontwikkeling zijn voor de brouwerij, de samenleving en de overheid.”

René Gompers

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April