Santokhi en Brunswijk bezorgd over covid-situatie
14 May, 00:33
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk leggen uit hoe ernstig de covid-situatie is . Zij vragen de samenleving om zich te houden aan de maatregelen en zich te laten vaccineren. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk hebben donderdag in een toespraak tot het volk hun bezorgdheid uitgesproken over de verspreiding van het coronavirus en de vele levens die geëist wordt door deze zeer besmettelijke ziekte. Brunswijk gaat later op de dag ook het ‘coronaspuitje’ nemen. Hij is net als Santokhi al eerder besmet geraakt met het virus. De president is intussen gevaccineerd, maar de vp heeft nu pas groen licht gekregen.

“Wel, a dey fu mi doro, tamara mi e go vaccineer ook tu! Lek vicepresident f’a kondre, mek’ gemeenschap sji,” kondigt hij in een video aan. In de video roepen hij en de president de samenleving op om zich aan de covid-maatregelen te houden en om zich te gaan vaccineren.

Santokhi en Brunswijk benadrukken dat de situatie nijpend is. Er zijn nieuwe varianten die besmettelijker en dodeleijker zijn, voeren ze aan. Santokhi deelt mee dat ziekenhuizen al niet genoeg zuurstof hebben om covidpatiënten te helpen. Hij deelt mee dat de ziekte het ademhalingssysteem aantast. “Bij de eerste verschijnselen in je longen, in je luchtwegen, laat je behandelen,” drukt hij de samenleving op het hart. “Als je te laat verschijnt bij de dokter, gaat hij je niet meer kunnen helpen.”

Brunswijk richt zich ook in het Aucaans en Saamaka tot het publiek.  “A corona na wan didibri san di e kiri yu,” geeft hij aan. “Ik merk dat we het in Marowijne niet zo nou nemen met de regels. Ik verzoek jullie, laten we dit ding vanaf nu serieus nemen. Want morgen gaan we weer iemand begraven die door corona is doodgegaan. Ik verzoek jullie, ga vaccineren. Als jullie bang zijn…morgen geef ik het voorbeeld. En iedereen zal het zien. Laten we gaan vaccineren. Elke dode is een verlies voor het land.”
Advertenties