ABOP staat stil bij Id-ul-Fitr en Hemelvaart
13 May, 19:06
foto


In de Islam is Id-ul-Fitr een dag van blijdschap dankbaarheid en liefde. Het is een bijzondere afsluiting van de maand Ramadan, waarbij Allah de Koran aan de profeet Mohammed openbaarde. Id-ul-Fitr is een dag van liefde en vreugde, waar wij stil staan bij het sterfelijke, het hiernamaals, kansen en genade die God ons elke dag verleend heeft.   

Id-ul-Fitr markeert het einde van een periode van vasten, zelfopoffering, bewustwording en medeleven waarmee wij tonen hoeveel wij om God geven. Het leert ons onzelfzuchtig, onbaatzuchtig, maar vooral dankbaar te zijn voor de genade die God ons geeft. Eer en geld zijn vluchtig, maar door goed te leven, en mensen te helpen, maken wij aanspraak op Gods zegen. Elk mens is een creatie van God, en op die manier moet men elkaar behandelen.

Vandaag is ook de 40e paasdag in het Christendom. Met Pasen is de zoon van God, Jezus Christus verrezen uit de dood. En vandaag steeg Jezus op naar de hemel (Hemelvaartsdag), waarmee benadrukt wordt dat Jezus bij God is. Hij leeft en is niet meer dood. Op Hemelvaartsdag herdenken wij de start van de Christelijke kerk, omdat Christus zijn apostelen met die instructie achterliet om het woord van God te verkondigen.

Vandaag vieren de Christenen dat Jezus definitief vertrok, waar hij een plek bij God de vader voor ons heeft voorbereid. Het leven is betrekkelijk en onze aardse tijd is zo voorbij, maar het hiernamaals is voor altijd. Toen de Farizeeën, de grootste Godsdienstige groepering in die tijd, Jezus vroegen wat het hoogste gebod in de Wet was, antwoordde Jezus onder andere met "Heb je naaste lief als jezelf" (zie Matteüs 22:36-40).

Ramadan, Id-ul-Fitr en Hemelvaartsdag, geven de waarde van onzelfzuchtigheid aan.  

Laten wij, wat wij geleerd hebben tijdens Ramadan en nu met Id-ul-Fitr en Hemelvaart bij de aanpak van de Covid-pandemie toepassen. Door onzelfzuchtig te zijn, maar vooral te blijven. Het is ongemakkelijk, maar draag zo vaak mogelijk een mondkapje, ten eerste voor jezelf en uit liefde en respect voor je medemens.  

Hierdoor kunnen wij Covid minimaliseren, en eventueel een halt toeroepen. Laten wij eensgezind zijn en de liefde en het respect voor de medemens dat het christelijk en moslim geloof ons leert daadwerkelijk toepassen.

De ABOP wenst elke burger, een gezegend Id-ul-Fitr toe en Hemelvaartsdag toe.
Advertenties