185 maatregelen en projecten in Herstelplan
12 May 2021, 00:00
foto
Het Herstelplan is dinsdag aangeboden aan De Nationale Assemblee.


De regering heeft het Herstelplan en Memorandum of Economic and Financial Policies dat afgesproken is met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren doen toekomen aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. Dinsdag zal hij een huishoudelijke vergadering uitschrijven om afspraken te maken over de behandeling. Om tijd te winnen zullen de fracties alvast een exemplaar ontvangen. Het Herstelpan is gescreend door het IMF en afgelopen week goedgekeurd in de regeringsraad. De data in het Herstelplan moeten overeenkomen met de afspraken die gemaakt worden met het IMF. Deze worden dan ook overgenomen door internationale organisaties. In totaal zijn er 185 maatregelen en projecten opgenomen in het Herstelplan die in de komende twee tot drie jaren, waarbij vooral in 2021 extra inspanning geleverd moet worden, uitgevoerd worden.

Over een aantal issues -zoals de inflatie- zijn betere cijfers uit de bus gekomen, welke belangrijk zijn voor de koopkracht van de burgers. Zo blijkt dat de eindejaarinflatie over dit jaar die in het concept Crisis- en Herstelplan van 12 januari nog uitkwam op 65% in de versie van 18 maart verlaagd was naar 49%. Indien de maatregelen in dit plan en die met het IMF zijn afgesproken uitgevoerd worden, de inflatie rond de  26% kan uitkomen. Ook is de groeiprojectie van het Bruto Binnenlands Product voor 2021 van het IMF iets beter (-3%). Dit zijn twee heel belangrijke cijfers, staat in het Herstelplan dat is aangeboden aan De Nationale Assemblee.

De begrotingsmaatregelen leveren bij elkaar SRD 4.6 miljard op aan inkomsten en besparingen in 2021, terwijl de maatregelen van het Sociaal Vangnet 3.1 miljard kosten. Daarnaast wordt er SRD 4.2 miljard uitgegeven aan overige maatregelen en projecten. De overheid zal een gewijzigde begroting voor 2021 indienen bij De Nationale Assemblee, waarbij de effecten van de uitvoering van het Herstelplan zichtbaar moeten zijn. Het grootste probleem blijft echter de rente- en schuldaflossing, waarvoor de onderhandelingen nog gaande zijn.

Het Herstelplan is een Surinaams plan waarin de maatregelen en projecten zijn opgenomen, welke er toe moeten leiden dat de economie en financiën in balans gebracht worden en hersteld worden tot het punt waar duurzame groei weer mogelijk is. Omdat de begroting van de overheid op dit moment niet voldoende draagkracht en deviezen heeft om alle maatregelen en projecten zelfstandig te kunnen financieren is externe bijstand nodig. De bijstand wordt gezocht bij diverse donoren en financieringsinstellingen. Voor het herstel van de monetaire en fiscale situatie is het IMF benaderd en zijn gesprekken met het IMF gevoerd en 29 april is een Staff Level Agreement bereikt. Met de IDB en de Wereldbank wordt hiernaast gesproken over extra ondersteuning. In het Herstelplan is een aantal projecten en programma’s opgenomen, dat slechts summier zijn aangegeven en nog ontwikkeld moeten worden, waarna de financiering rondgemaakt moet worden, deelt de regering mee.

Samenvatting van de extra kosten en opbrengsten van de Herstelplan-maatregelen
en projecten in 2021.

De regering zegt geen andere keus te hebben dan een Herstelplan uit te voeren, omdat het alternatief (nl. ongewijzigd beleid) tot onacceptabele verdere verarming zal leiden. De noodzaak tot het treffen van herstelmaatregelen heeft  tot gevolg dat het Herstelplan vooralsnog niet tot grotere welvaart voor allen zal leiden. Er zullen maatregelen getroffen moeten worden die er op gericht zijn de basis van de economie weer gezond te maken. Een aantal daarvan zal echter leiden tot prijsstijgingen en tijdelijke koopkrachtvermindering bij delen van de huishoudens. Via andere maatregelen die in het Sociaal Vangnet zijn aangegeven zal ervoor gezorgd worden dat de kwetsbare groepen in deze periode ondersteund worden.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May