Grontapu musu prati nanga leti
12 May 2021, 11:20
foto


Met verwijzing naar het artikel in Starnieuws getiteld: Regering gaat salaris rechterlijke macht fors verhogen, moet mij het volgende van het hart. Rechters zijn functionarissen die recht spreken, wat hen nog niet tot rechtvaardige burgers maakt. Zal er een rechter opstaan en kijken naar wat er om zich gebeurt en zeggen: regering bedankt. Of zullen ze in dit geval wijselijk juist recht vooruitkijken? Bang om recht te trekken wat krom is. Immers hen treft geen blaam, ook al kan de optopping van hun salaris averechts werken.  Het zijn ook mensen net als u en ik.

Neem nou hun griffier? Iemand zei ooit noem je dienstmeisje geen interieurverzorgster want straks vraagt ze meer, ook al verzorgt ze inderdaad jouw interieur. Griffiers zijn ‘slechts’ ambtenaren, terwijl ze een behoorlijke input hebben in de rechtspleging (qua inhoud en arbeid), en enige verantwoordelijkheid hebben in de voorbereiding en totstandkoming van vonnissen en zittingen? Zeker nu in deze periode waar rechters dermate steunen op hun diensten dat je je afvraagt of griffiers juridische dienstmeisjes en -jongens zijn geworden en niet gewaardeerd worden als partners in de rechtspleging en bij zittingen? Ala leti a no leti!

De rechters zelf zwijgen in alle talen, ook niet omwille van sociale rechtvaardigheid, terwijl de griffiers die het paardenwerk doen, niet op basis van hun spiermassa, maar juridische hersenmassa (het zijn toch ook volwaardige juridische deskundigen), financieel behoorlijk achterlopen (met hun salaris van tussen de Srd 2.500 - 6.000). Iemand ging zo ver door te stellen dat zonder griffiers er een gerede kans is dat (op een gegeven moment) een averechter, recht spreekt. De scheve verhouding die zal ontstaan met andere loongroepen en beroepen, laat ik maar over aan ingewijden.
Regering denki a tori! Disi no kan!

R.E. Bijlhout
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May