Internationale woede over politie-inval Rio de Janeiro
07 May, 16:41
foto
Politieagenten brengen hun wapens in stelling tijdens een operatie tegen drugsdealers in de sloppenwijk Jacarezinho in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto's: Reuters)


Minstens 25 mensen zijn donderdag gedood tijdens een vuurgevecht tussen verdachte drugshandelaren en de politie in Rio de Janeiro. Volgens de politie gaat het om één van de dodelijkste politie-invallen van de deelstaat.

Televisiebeelden toonden mensen die het doelwit waren van de inval in de arme wijk Jacarezinho, die probeerden over de daken te ontsnappen toen de politie arriveerde in gepantserde voertuigen en helikopters overvlogen. Het vuurgevecht dwong bewoners om in hun huizen te schuilen.

Onder de slachtoffers was een politieagent, en de rest waren verdachte leden van de drugsbende die het leven in de sloppenwijk domineerde, waaronder enkele van haar leiders, zei de politie. Het was de dodelijkste politieoperatie in 16 jaar voor de deelstaat Rio, die al tientallen jaren lijdt onder drugsgerelateerd geweld in zijn talrijke favela's.

Het bloedbad leidde tot kritiek van mensenrechtengroeperingen, waaronder Amnesty International, die de politie beschuldigde van het "verwerpelijke en ongerechtvaardigde" verlies van mensenlevens in een buurt die voornamelijk wordt bevolkt door zwarte en arme mensen. "Het aantal doden bij deze politieoperatie is verwerpelijk, evenals het feit dat dit bloedbad opnieuw plaatsvond in een favela", zegt Jurema Werneck, uitvoerend directeur van Amnesty International Brazilië, verwijzend naar de informeel georganiseerde wijk met weinig openbare diensten.

Bij een inval in 2005 in de Baixada Fluminense in de gewelddadige noordelijke buitenwijken van Rio kwamen 29 mensen om het leven. "Dit is één van de grootste dodentol bij een politieoperatie in Rio, meer dan de 19 die in 2007 vielen in de sloppenwijk Complexo do Alemão, behalve dat we er toen niet één van ons verloren", vertelde politiechef Ronaldo Oliveira aan Reuters.

Human Rights Watch (HRW) zei dat aanklagers van Rio de Janeiro de grondwettelijke verplichting hebben om toezicht te houden op de politie en strafrechtelijk onderzoek te doen naar politiemisbruik. Het riep op tot een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de doden.

Volgens HRW heeft de politie van Rio 453 mensen gedood, terwijl ten minste vier politieagenten stierven tijdens politie-acties in de eerste drie maanden van het jaar. De inval vond plaats ondanks een uitspraak van het Hooggerechtshof die operaties in gemeenschappen tijdens de Covid-19-pandemie verbood, behalve in "absoluut uitzonderlijke gevallen. "

De politie zei dat de bende naast drugshandel ook vrachtauto's beroofde en passagierstreinen stopte om de passagiers te bestelen.

De politie toonde op een persconferentie een arsenaal aan in beslag genomen wapens: zes aanvalsgeweren, 15 pistolen, een machinegeweer, 14 granaten en een ronde artilleriemunitie.
Advertenties