Modi verliest ondanks inzet in West-Bengalen
03 May, 08:38
foto
Mamata Banerjee is een felle criticus van premier Narendra Modi. (Getty Images)


De partij van de Indiase premier Narendra Modi is er niet in geslaagd de verkiezingen in een belangrijke deelstaat te winnen. De verkiezingen werden gehouden te midden van een record aantal doden en gevallen van Covid-19 in het land.

De BJP richtte zich tijdens de campagnes zwaar op West-Bengalen, maar de zittende Mamata Banerjee wist comfortabel haar zetel vast te houden. Mamata Banerjee is een felle criticus van Modi.

Haar overwinning kwam als een verrassing voor politieke waarnemers die opmerkten hoeveel tijd en geld de BJP in de deelstaat investeerde. Modi werd er zelfs van beschuldigd zich te concentreren op de verkiezingen in plaats van op de pandemie.

Ook in de deelstaten Assam, Tamil Nadu en Kerala en op het grondgebied van Pondicherry (Puducherry) gingen de verkiezingen door.  De partij had de macht in de noordoostelijke deelstaat Assam, maar slaagde er elders niet in grote winsten te boeken.

Gedurende 10 opeenvolgende dagen hebben de dagelijkse infecties met het coronavirus in het land meer dan 300.000 bereikt. Het registreerde maandag meer dan 360.000 nieuwe gevallen en 3.417 doden. Op zondag vestigde India een nieuw record voor het aantal dagelijkse sterfgevallen, met 3.689 geregistreerde doden. Ziekenhuizen kampen met een nijpend tekort aan bedden en medische zuurstof, waarbij veel Indiërs hun toevlucht nemen tot wanhopige smeekbeden op sociale media om hulp te krijgen.

Campagnebijeenkomsten en de stembusgang zijn verantwoordelijk voor de toename van het aantal gevallen. Modi en zijn minister van Binnenlandse Zaken hielden tientallen toespraken in West-Bengalen en werden ervan beschuldigd zich te concentreren op de verkiezingen in plaats van op de pandemie.

West-Bengalen
Nu bijna alle resultaten zijn geteld, heeft de Trinamool Congress-partij (TMC) onder leiding van de staatssecretaris Mamata Banerjee meer dan 200 zetels gewonnen in de 294 zetels tellende vergadering. De resultaten zijn bedoeld om Banerjee voor de derde keer de leider van West-Bengalen te maken. Ze is ook de enige vrouwelijke eerste minister van India.

Ze vierde de overwinning en zei dat West-Bengalen India met het resultaat had "gered" en dat het aanpakken van Covid-19 haar eerste prioriteit zou zijn.

De overwinning werd verzuurd door het verlies van haar zetel in Nandigram aan een voormalige assistent die BJP-overloper werd. Ze heeft gezegd dat ze het resultaat voor de rechtbank zal aanvechten, maar mogelijk moet ze opnieuw campagne voeren om eerste minister te blijven.

West-Bengalen, de thuisbasis van 90 miljoen mensen en de stad Kolkata, is van bijzonder belang voor verkiezingswaarnemers. Het is een van de weinige deelstaten die nooit zijn geregeerd door de hindoe-nationalistische BJP van Modi.

Ondanks de nederlaag behaalde de BJP bijna 80 zetels om de belangrijkste oppositiepartij te worden. Bij de stemming van 2016 had de partij daar slechts drie zetels gewonnen. Modi feliciteerde mevrouw Banerjee in een tweet en merkte ook op: "Van een verwaarloosbare aanwezigheid eerder [in West-Bengalen] is de aanwezigheid van BJP aanzienlijk toegenomen."

De leider van de oppositiepartij Rahul Gandhi feliciteerde mevrouw Banerjee met het "degelijk verslaan van de BJP", hoewel zijn partij een aanzienlijk aantal zetels in de deelstaat verloor.
Hij behoorde tot een aantal regionale oppositieleiders die genoot van de overwinning van Banerjee.

Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May