Rosebel-medewerkers uit Brokopondo leggen werk neer
28 Apr 2021, 16:15
foto
Werknemers van Rosebel Gold Mines hebben uit protest de weg naar Nieuw Koffiekamp gebarricadeerd.


Een deel van de werknemers van Rosebel heeft woensdag het werk neergelegd. Het gaat voornamelijk om arbeiders die wonen in de omliggende dorpen waar de multinational opereert in Brokopondo. Zij protesteren omdat het bedrijf heeft besloten dat zij ook op de plant moeten slapen. “Het is vervelend voor de dorpelingen. Want zij hebben dat niet in hun contract met het bedrijf. Wat zij zijn overeengekomen is dat zij worden opgehaald en weer worden afgezet”, zegt Otmar Biswane, woordvoerder van de bond.

In verband met de stijging van het aantal Covid-19 gevallen, heeft het bedrijf gemeend ook de arbeiders van het district ook op de plant te laten slapen. Vorig jaar was dit ook het geval toen Covid-19 de intrede op de plant deed en medewerkers positief zijn getest. “Je kan de mensen niet altijd binnenbrengen zodra de gevallen stijgen. Dit terwijl er in Brokopondo nul gevallen zijn geregistreerd. De meeste besmettingen komen vanuit Paramaribo, Wanica en Nickerie,” meent Biswane.

De woordvoerder geeft aan dat er een triage is bij de hoofdingang van het complex. “Elke dag gaan en komen er mensen door de poort. Waarom moet je dan die dorpelingen gaan afzonderen". Verder geeft Biswane aan dat er mensen thuis zijn omdat er voor hen geen accommodatie is op de site, “maar de dorpelingen wil je wel accommoderen”. Hij snapt niet waarom juist deze werkers geïsoleerd moeten worden.

Volgens Biswane gaat het om meer dan honderd arbeiders van de omliggende dorpen die protesteren. De weg naar Nieuw Koffiekamp werd gebarricadeerd en ook de kruising naar deze weg toe. De woordvoerder merkt op dat er volgens de dorpelingen geen bussen zijn gestuurd op hen op te halen. Een deel van het bondsbestuur is poolshoogte gaan nemen van de situatie.

De vorige week hadden andere leden ook al het werk neergelegd uit ontevredenheid over de CAO-onderhandelingen. Nadat er met de leden is gesproken heeft het bondsbestuur met de leiding van Iamgold onderhandeld. Hieruit is een principeakkoord bereikt welke aan de leden is gepresenteerd en is aangenomen. Het vervolg hiervan is dat een overeenstemming wordt gesloten.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May