Is veilig leven met het coronavirus mogelijk?
29 Apr 2021, 11:48
foto


De aanpak van de coronacrisis kan en moet anders in Suriname. Wachten tot het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd of in sectoren blijven denken, wekt wrevel op en stuit steeds meer op verzet. De tot nu toe gevolgde aanpak heeft duidelijk zichtbare en negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en het psychisch welbevinden. De omgang met de coronavirus moet preciezer georganiseerd worden dan op dit ogenblik het geval is. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de kennis en de praktische mogelijkheden die er nu zijn om, ondanks het coronavirus, weer veilig te leven in een gecontroleerde omgeving en in een ‘normaal’ functionerende samenleving.

Recente gebeurtenissen laten zien dat willens en wetens de door de overheid opgelegde corona maatregelen worden overtreden. Er zijn steeds meer samenscholingen van jongeren en regelmatig illegale bijeenkomsten en feesten. Veel zelfstandige ondernemers, micro-, kleine- en middelgrote ondernemingen (‘small businesses’) staan op een scharniermoment in hun bestaan. Het afgelopen jaar zijn talrijke banen verloren gegaan en ook dit jaar is het voor velen opnieuw bang afwachten.

Nu of nooit

De aanpak van de coronacrisis kan en moet anders, nu of nooit. De regering heeft de uitdaging om niet in herhaling te vallen, met dezelfde stemmen en dus dezelfde gevolgen. Steeds meer mensen willen ook hun stem laten horen. Ze doen dat vanuit een constructieve insteek en met een beroep op de feiten. De regering kan haar zwalkende beleid rond de coronacrisis stoppen door met een open geest te luisteren naar wat mensen zeggen en om geen ongenuanceerde regels op te leggen. Geen regels per sector die mensen niet langer begrijpen.

Een andere kijk

Het is nu tijd om op een andere manier naar de coronacrisis te kijken. Dat is tot vandaag onvoldoende gebeurd. De regering heeft bij het treffen van maatregelen zich vooral gefocust op medische cijfers (besmettingen, opnames, sterfte, enzovoorts). De (verdere) heropening van winkels, de versoepeling van de regels voor kappers en andere (niet-medische) contactberoepen en de opheffing van het verbod voor de horeca, kunnen met de kennis van vandaag veilig, mits met de nodige veiligheidsmaatregelen (luchtzuiverings- en ventilatietoestellen, plexiglasschermen, enzovoorts).

Het opheffen van beperkingen voor gevaccineerde mensen kan een stimulans zijn om zich snel te laten vaccineren. De regering dient vast te stellen welke basisvrijheden kunnen worden herwonnen door Covid-19-gevaccineerden of door hen die onlangs zijn hersteld van Covid-19. Deze mensen zouden vrijgesteld kunnen worden van bepaalde contactbeperkingen, bijvoorbeeld tijdens privébijeenkomsten. Dit moet nu al goed gespreid in de tijd gebeuren. De verplichting om mond- en neusbescherming te dragen en zich in het openbaar aan de afstandsregels te houden, moet voorlopig echter van kracht blijven.

Het idee achter deze benaderingen is om een proces op gang te brengen. Het uittekenen en uitrollen van deze maatregelen kan natuurlijk niet op één week tijd. Maar die dynamiek geeft burgers en ondernemers hoop, want ze worden zelf verantwoordelijk voor het ‘claimen’ van hun eigen vrijheidsrechten of de heropening van hun onderneming.

Geleidelijk uit de lockdown

Het risico op besmetting wordt natuurlijk nooit nul procent. Als we daar op moeten wachten dan moeten we wachten totdat het virus volledig is verdwenen uit de maatschappij. Dat gaat jaren duren, als dat een keer gebeurt. Vroeg of laat moet de maatschappij toch een keer open. Dus laten we dat geleidelijk aan doen en meteen ermee starten. De regering kan eens kijken naar andere wetenschapsgebieden en luisteren naar mensen die wat verder af staan van de virologie, de microbiologie en de epidemiologie. Maar mensen die ook werken aan wetenschappelijk onderbouwde oplossingen. Oplossingen die door andere landen al worden uitgerold maar die blijkbaar (nog) niet door Suriname zijn opgepakt.

Men moet loskomen van het opstellen van regels per sector die (ongewild) zorgen voor een competitie tussen sectoren. Sectoren worden zo ook onnodig gestigmatiseerd. De regering moet voor iedereen dezelfde regels hanteren. Wie erin slaagt de regels te volgen, in welke sector dan ook, moet open kunnen gaan. De regering dient de regels zo precies en duidelijk mogelijk en op maat te maken. Dit biedt nog zeker mogelijkheden om het land geleidelijk uit de (huidige) lockdown te halen.

Steeds moeilijker
Op dit moment voel je dat het draagvlak voor de corona maatregelen aan het afnemen is. Grote delen van de bevolking snappen de corona maatregelen ook niet altijd. Een jaar geleden werden de door de overheid opgelegde corona maatregelen heel goed gedragen. We zien wel dat velen daar nog steeds rekening mee houden en toch echt hun best doen. Maar ze worden het beu.

Vincent Roep
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May