Latijns-Amerika: Vaccintekort bedreigt fragiele heropleving economie
27 Apr 2021, 08:29
foto
Mensen wachten buiten een vaccinatiecentrum in La Paz, Bolivia, om het Covid-19-vaccin te krijgen. (Foto: Reuters)


Voor Latijns-Amerikanen die zwaar zijn getroffen door de coronavirus-pandemie is het een strijd om het Covid-19-vaccin te krijgen. Een gevaarlijke golf van infecties en een stijgende dodentol bedreigt het fragiele economische herstel in de regio, nu lockdowns strakker worden getrokken.

In de regio van ongeveer 660 miljoen mensen is tot nu toe bijna 30% van de 3,2 miljoen Covid-19-sterfgevallen in de wereld geregistreerd, ondanks dat er slechts 8% van de wereldbevolking woont. Terwijl landen in Afrika en Azië ook achterlopen op Europa en Noord-Amerika op het gebied van inentingen, zeggen gezondheidsdeskundigen dat de behoefte aan vaccins in Latijns-Amerika het meest urgent is.

De schaarste komt door een aantal factoren: landen met een hoog inkomen hebben de meeste beschikbare doses overgenomen en Latijns-Amerikaanse functionarissen hebben problemen genoemd met het sluiten van deals voor hun eigen volk. Een plan om het AstraZeneca -vaccin lokaal te produceren, liep vertraging op en leveranciers zoals Rusland hebben met hun eigen vertragingen te maken gehad.

Ondertussen is het wereldwijde Covax-programma om vaccins te leveren aan armere landen verzand door productiestoringen, een gebrek aan steun van rijke landen en een recente stap van India, de grootste vaccinfabrikant, om de export te beteugelen.

Met de uitrol van vaccins die achterbleven na ambitieuze plannen, zijn de infecties met het coronavirus enorm gestegen, met intensieve zorgafdelingen van Argentinië tot Colombia die vollopen en het dodental recordhoogtes bereikt.

"Er is een groot gevoel van hulpeloosheid", zei Elkin Gallego, wiens vrouw wachtte op een IC-bed in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, waar de gezondheidsautoriteiten zeggen dat de vaccinvoorraden opraken. "Als mens kun je gewoon niks doen."

Colombia, dat ongeveer 50 miljoen inwoners heeft, heeft tot dusver iets meer dan 4 miljoen doses COVID-19-vaccins uitgedeeld, waarbij ongeveer 1,3 miljoen mensen volledig zijn ingeënt.

Dat is nog lang niet het ergste in de regio. Honduras, Venezuela en Nicaragua hebben minstens één dosis gegeven aan minder dan 1% van hun bevolking, zo blijkt uit een rapport van Reuters. In Peru en elders leidt de schaarste tot 'vaccintoerisme' naar het buitenland.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde deze maand dat de trage uitrol van vaccins en de heropleving van gevallen "een schaduw werpen" op de vooruitzichten voor economisch herstel van Latijns-Amerika op korte termijn.

Regionale leiders drongen vorige week aan op meer vaccins tijdens een Ibero-Amerikaanse top, terwijl de directeur van de Amerikaanse tak van de Wereldgezondheidsorganisatie, Carissa Etienne, zei dat de regionale schaarste een wereldwijde bedreiging vormt.

"Latijns-Amerika is de regio die momenteel de grootste behoefte aan vaccins heeft, deze regio moet prioriteit krijgen voor de distributie van vaccins", zei ze. "Dit is een wereldwijde epidemie. Niemand zal veilig zijn totdat we allemaal veilig zijn."

'Achterin de rij'
In Paraguay heeft de schaarste aan vaccins de lokale bevolking boos gemaakt, vooral de waargenomen trage levering van doses via het Covax-programma, mede geleid door de WHO, die deze maand haar vertegenwoordiger in het land terugtrok onder toenemende kritiek. "Ik geloof dat noch wij, noch een groot deel van de wereld tevreden zijn met de tijd en de hoeveelheid vaccins die we hebben gekregen", zei de Paraguayaanse president Mario Abdo vorige week.

Volgens een datatracker van Reuters heeft Paraguay voldoende inentingen toegediend om slechts 0,6% van de bevolking twee doses te geven en bij de huidige snelheid zou het 454 dagen duren om nog eens 10% te vaccineren.

Peru loopt iets voor op 371 dagen, terwijl Bolivia er 150 dagen over zou doen om hetzelfde punt te bereiken. Deze zijn vergelijkbaar met ongeveer 21 dagen in de Verenigde Staten, 30 dagen in het Verenigd Koninkrijk en 89 dagen in India, dat nu zelf een enorme golf van gevallen bestrijdt.

In Brazilië, het grootste land van de regio en een wereldwijd epicentrum van het virus, heeft de regering moeite gedaan om voldoende doses te vinden en vaccineert ze met de helft van de snelheid die ze aanvankelijk had voorspeld.

Argentinië heeft een deal voor de Russische Sputnik V, maar heeft te maken gehad met vertragingen bij het ontvangen van doses, terwijl het plan om het AstraZeneca-vaccin met Mexico te produceren werd opgehouden door bedrijfsproblemen.

Niet alle Latijns-Amerikaanse landen hebben het moeilijk gehad. Chili en Uruguay, twee van de meest ontwikkelde landen in de regio, zijn de uitschieters. Chili heeft ten minste één dosis gegeven aan meer dan 40% van zijn bevolking, nadat het zijn sterke handelsbetrekkingen had benut om de vaccinvoorraden te bezegelen.

In Peru bood president Francisco Sagasti zijn excuses aan aan mensen die moeite hadden met het krijgen van vaccins. "Peru staat achteraan in Zuid-Amerika", zegt Juan Carvajal, een vrijwilliger bij de Peruaanse OpenCovid-groep van wetenschappers en onderzoekers, die betreurt dat slechts één op de 50 Peruanen is gevaccineerd.

Het naburige Bolivia sloot ondertussen een deal voor 5,2 miljoen doses Sputnik V, maar heeft tot dusver slechts 245.000 doses ontvangen, waardoor het ver achterblijft bij het oorspronkelijke plan om eind april alle 60-plussers te vaccineren.

"Ik heb me twee weken geleden aangemeld. Nu vertellen ze me dat ik de hele week moet wachten, omdat de vaccins op zijn", vertelde Marisol Valdez (82) aan Reuters in La Paz.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May