AKF en Inheems platform planten samen voor de natuur
24 Apr 2021, 14:37
foto
V.ln.r.: Laiq Mustaq (AMGS), Anwar Alibux (AKF & Samarja), Gulliano Zaalman (ESAV), Reggio de Jong (ESAV) (Foto's: Stg. Samarja)


De Al-Khemia Foundation (AKF) en het Inheemse Platform ESAV hebben hun jarenlange wederzijdse ondersteuning geformaliseerd in een samenwerkings-
overeenkomst. Deze is op Wereld Aarde Dag, 22 april, ondertekend. De voorzitter van ESAV, Gulliano Zaalman meldt dat de samenwerking er een is van gelijkwaardigheid en gedeelde principes. “We hopen in de nabije toekomst samen te werken aan innovatieve landbouw en onderwijsprojecten.”

Als teken van de verbintenis worden er 3 kankantriebomen geplant. De eerste is in de tuin van de Nasir Moskee geplant van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname. De twee andere bomen komen bij de dorpen Maho en Pikinpoika. Er zijn 30 palmbomen en 12 fruitbomen geplant in verband met Wereld Aarde Dag. In de komende 2 weken worden er nog eens 30 palmbomen geworteld.

Op de ‘Treeling Station’ van Stichting Samarja worden boompjes tot 1.5 jaar oud bewaard in potten met speciale compost om hun groei niet te belemmeren. Als symbool van eenheid en samenwerking heeft de stichting kankantri bomen gedoneerd aan de AKF en de ESAV.

Anwar Alibux van Stichting Samarja en AKF verklaart de keuze voor kankantriebomen. “We hebben voor de kankantriebomen gekozen, omdat deze niet worden gebruikt voor hout of fruit. Het wordt heel groot voor een urbane omgeving. We planten de bomen uit principe. De natuur eerst en beton later. Het dwingt ons om eromheen te werken. In deze slechte natuur- en milieutijden vinden we dat dit nodig is. De bomen die we vandaag samen planten zijn symbolisch voor ons contract met elkaar en de natuur.”

De samenwerking tussen AKF en ESAV concentreert zich op mensenrechten, ondernemerschap, onderwijs en milieu. De organisaties werken al sinds 2017 samen. Een nieuwe industriële werklocatie van AKF is mede gebouwd door inzet van medewerkers van ESAV, schrijft Stichting Samarja in een persbericht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May