Column: Scheve schaats 'Grote twaalf'
Twaalf Europese clubs uit Engeland (Manchester City en stadsgenoot United, Chelsea, Tottenham Hotspur, Liverpool en Arsenal), Spanje (Barcelona, Real Madrid en stadsgenoot Atlético) en Italie ( Juventus, AC Milan en stadsgenoot Internazionale) hebben met de proclamatie van de European Super League een scheve schaats gereden. Met de oprichting van deze Super League wilden zij bewerkstelligen dat het grote geld binnen een kleine groep zou blijven. Hoewel de oprichting van de Super League er al geruime tijd zat aan te komen (sedert 1998 in de maak), raakte het door het mislopen van inkomsten vanwege de Covid-19 pandemie, in een stroomversnelling. Met de oprichting van de nieuwe league probeerden deze clubs, voor de rest van de bespreking te noemen de 'Grote twaalf', hun inkomsten op een gemakkelijke manier veilig te stellen. In de nieuwe setting waren ze als oprichters immers automatisch gegarandeerd van hun plaats, terwijl de overige vijf deelnemers zich zouden kunnen kwalificeren door de respectievelijke nationale competitie te winnen. Onder voorzitterschap van Florentino Perez werd de nieuwe League op maandag 19 april 2021 geproclameerd. De 'Grote twaalf" trokken zich vervolgens terug uit de Associatie van Europese clubs en distantieerden zich daarmee duidelijk van de rest van de clubs.
Indien succesvol, dan zou deze competitie de huidige Champions League, overbodig maken. Geen wonder dat de UEFA en de FIFA die de bui al zagen hangen, meteen in actie kwamen en dreigden met ingrijpende sancties. Zo zouden de oprichters die nog actief zijn in de huidige jaargang van de Champions League, eruit worden gegooid. Daarnaast zouden de 'Grote twaalf' ook niet meer mogen deelnemen aan de verschillende nationale competitie en als klap op de vuurpijl zouden spelers van deze club ook worden uitgesloten van deelname aan de Europese en Wereldkampioenschappen. Hier hadden de 'Grote twaalf' niet op gerekend, ze wilden namelijk gewoon door blijven voetballen in de reguliere competities en als doekje voor het bloeden, gaven ze aan bereid te zijn om een solidariteitsheffing te betalen om de waardedaling van de internationale competities te compenseren.
Deze clubs achten zich superieur aan de overige clubs tegen wie ze tot nu toe moesten strijden om de nationale titels en de Cup met de grote oren. Ironisch genoeg zien we de laatste jaren dat deze clubs die zich verenigd hebben in dit verbond, niet meer zo dominant zijn als voorheen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor hen om beslag te leggen op de Cup met de grote oren. Duitse en Franse clubs die steeds meer in opmars zijn, zijn buiten de Super League gelaten. Deze beslissing maakt duidelijk dat de initiatiefnemers de financiële middelen binnen een kleine groep willen houden. Het plan stuitte daardoor terecht op grote tegenstand in verschillende geledingen in Europa. Presidenten, coaches, spelers, nationale bonden en vooral supporters, hebben hun misnoegen uitgesproken over de oprichting van wat gerust gekenmerkt kan worden als: een bond in een bond.
Opmerkelijk is dat de zogenaamd 'kleinere clubs' het de 'Grote twaalf' sinds de proclamatie, knap lastig hebben gemaakt. Zo slaagden Chelsea noch Liverpool erin om hun 'relatief mindere' tegenstanders te verslaan, terwijl Tottenham een zwaar bevochten overwinning boekte op Southampton. Deze resultaten laten zien dat je tegenwoordig geen kleine of zwakke clubs meer hebt, maar dat tijdens de wedstrijd wordt bepaald wie sterker is. Ik ben het daarom helemaal eens met een leus op een van de vele bordjes die in het supportersprotest van Chelsea werden meegevoerd: je moet jouw plaats verdienen. Anderen spraken van hoog verraad. Kartelvorming, want zo kan het gerust genoemd worden, is niet wenselijk in het voetbal. We moeten juist proberen om zoveel mogelijk sporters te betrekken bij het mooie spel dat de naam voetbal draagt.
Daags na de proclamatie is gebleken dat de European Super League (ESL) de toets der kritiek niet kon doorstaan. Door de enorme druk die vanuit overkoepelende organisatie, overheden, spelers en niet te vergeten de supporters, op dit bondsgenootschap is uitgeoefend, hebben intussen negen van de oprichters, na mekaar de handdoek in de ring gegooid. Hierdoor staat het debacle bekend als: Domino day. Slechts de Spaanse ploegen Real Madrid en Barcelona houden nog angstvallig vast aan de European Super League. We zullen zien wie aan het langste eind zal trekken. Feit is dat de gevolgen voor de verantwoordelijken van dit debacle, niet zullen uitblijven. Mag voetbal de grote winnaar zijn!
Mireille Hoepel
Vandaag
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie