Column: Haïtiaanse moesje naar Parijs
20 Apr 2021, 00:59
foto
Chartervlucht uitgevoerd door Atlantic World vanuit Haïti.


De kracht van publicatie is weer eens bewezen bij de grote stroom van Haïtianen in Suriname. Het lijkt alsof de autoriteiten niet wisten dat er haast dagelijks vluchten waren uit Haïti, waarbij per keer meer dan 100 mensen het land binnenkwamen. Struisvogelpolitiek van de regering. De grote gemeenschap weet niet anders dan dat het luchtruim gesloten is en slechts repatriatie en essentiële vluchten waren toegestaan.

Pas als drommen Haïtianen zich aanmelden bij de Militaire Politie om een stempel te halen in hun paspoort, kwam de aap uit de mouw. Toen vielen de schellen van het publiek van de ogen. Hoe is het mogelijk dat reisbureaus en vliegmaatschappijen niet weten dat je een visum nodig hebt vanuit Haïti om het land binnen te komen? Snapt u als gewone burger dat? Mensen moesten uren op de luchthaven doorbrengen, tot iemand groen licht gaf voor afhandeling van hun papieren of dat ze zonder stempel naar het quarantainehotel mochten. Het hotel moet wel meer dan duizend kamers hebben om iedereen die in een week is gearriveerd op te vangen. Wie kent dat hotel?

Ondernemer/autohandelaar Saya (Jean Mixon) van Stichting Team Haïti is ziedend. Hij voelt zich gepakt door VHP-voorzitter tevens president Chan Santokhi. De Haïtianen hebben instructie gekregen om massaal op de oranje partij te stemmen. Ze kregen de worst voorgehangen dat als Chan president zou worden, hun zaken zouden worden geregeld. Er was van alles beloofd, want de mensen uit Haïti moeten dollars kopen om hun familie die achtergebleven is, te ondersteunen. Hun woon- en leefsituatie zou worden verbeterd. "De Haïtianen zijn hier gekomen voor een beter bestaan, maar nu zien wij dat Suriname richting Haïti gaat, daarom is deze groep bij de VHP," legde de oranje-voorzitter uit bij de viering van de Vlaggendag van Haïti op 18 mei 2020,... 7 dagen vóór de verkiezingen.

De regering heeft steeds groen licht gegeven aan de vluchten uit Haïti, omdat het om een Caricom-land gaat en het zou geen gevaar vormen wat Covid-19 betreft. Iedereen verwees naar een ander. Minister TCT legde uit dat hij pas na advies van Consulaire Zaken van BIBIS en Volksgezondheid, de luchtvaartmaatschappijen toestemming geeft om te vliegen. Nu weet niemand hoe mensen op het vliegtuig stappen zonder visa en kinderen aan boord komen zonder dat hun papieren in orde zijn. De koppen van de struisvogels gaan steeds dieper de grond in.

Pas als de Franse ambassadeur aan de bel trekt, wordt er actie ondernomen. Volgens de Fransen wordt Suriname als doorvoerland gebruikt. Binnen de kortste keren zijn de mensen in het buurland beland, met het doel om door te reizen naar Parijs. In Frans-Guyana wordt asiel aangevraagd door mensen die via Zanderij legaal het land met PCR-test binnenkomen.

De regering heeft geen keus om EINDELIJK -dankzij het alarm van de Fransen- op te treden. Internationaal kan Suriname worden geschaad als blijkt dat het om mensenhandel gaat en de autoriteiten dit oogluikend toelaten. Maar er zijn grote (partij/groeps)belangen geschaad. De regering ziet de zware bui hangen. Nu zal de vuile was in deze kwestie naar buiten komen. De gemoederen aan beide kanten van de tafel zijn verhit. De mensen zijn het land in georganiseerd verband binnengekomen met toestemming van de autoriteiten. Er is zelfs een charter door World Atlantic uitgevoerd. Waarom zouden mensen uit Haïti naar Suriname willen komen, terwijl het land in een diep dal zit. Of kan moesje via Paramaribo toch in Parijs belanden? De beerput zal open gaan. Zal de regering de stank kunnen verdragen?

Nita Ramcharan
Advertenties