Assembleeleden hebben niets aan muziek in de oren van onderwijs minister Sapoen
14 Jul 2011, 14:10
foto
Minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling.


De beantwoording van minister Raymond Sapoen van het ministerie van onderwijs en Volksontwikkeling klinkt als muziek in de oren. Mooie voornemens, onderwijsrapporten en tal van congressen. Diverse assembleeleden drongen vandaag aan op concrete antwoorden.

Sapoen zei nadat vrijwel alle parlementariërs hebben aangedrongen op een betere beantwoording en behandeling van dit ministerie “dat oplossingen brengen veel tijd, geld en energie kost. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons kondigde op korte termijn een themavergadering aan over Onderwijs.

Innovatie nodig
Ronny Asabina (fractieleider BEP) zei dat nu daadwerkelijk een innovatie gepleegd moet worden. De rapporten moeten uit de laden worden gehaald, getoetst worden of die nog voldoen aan de tijd en hervormingen moeten meteen doorgevoerd worden. "De tijd van Dandilo en Ping Ping pe yu de, is voorbij", zei Asabina. Volgens hem is investering nodig om het onderwijssysteem meteen te verbeteren. Hij stoort zich er aan dat wordt vastgehouden aan het vervolgonderwijssysteem waarvan nu gebleken is dat het niet werkt. Asabina is voorstander van de invoering van beroepsonderwijs.

Collega-parlementariër Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) sloot aan hierop en zei dat het vervolgonderwijssysteem in feite zeer discriminerend is. Als voorbeeld noemde hij het feit dat wordt vastgehouden aan avondmulo, terwijl leerlingen van dit systeem gediscrimineerd worden om verder te kunnen te studeren. Zij worden volgens de informatie van Bouva geweerd zich in te schrijven op onder andere de kweekschool. Bouva legde uit dat het overduidelijk is dat het onderwijssysteem allang niet meer voldoet aan de hedendaagse verwachtingen in de maatschappij.

Bouva en ook Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) willen weten wat de status is van verschillende soorten onderwijstypen. Hier noemde Venetiaan onder andere de bachelor opleiding van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, die geen volwaardige en ook geen geaccepteerde opleiding zou zijn. Venetiaan merkte op dat te veel leerkrachten van een bepaald type onderwijs verder studeren om naar andere vormen over te gaan. “Wij hebben juist specialisten nodig”, aldus Venetiaan, die ook minister van Onderwijs en Volksontwikkeling is geweest.

Maatschappelijk probleem
Sapoen heeft in zijn beantwoording van vragen bij de behandeling van de begroting van zijn ministerie een serie maatregelen aangekondigd die op korte, middellange en lange termijn moeten plaatsvinden. Volgens hem geven de losgemaakte emoties rond de slechte resultaten dit schooljaar aan dat onderwijs niet allen maar een verantwoording is van de samenleving, maar een maatschappelijk probleem is.

Volgens de bewindsman vormen de vijf factoren: leerling, docent, leerplan, omgeving en instrumentaria, het uiteindelijk resultaat van het onderwijs.
De behandeling van de begroting van dit ministerie heeft veel emoties losgemaakt in het parlement. Blijkt dat over de gehele linie - van schoolvoorziening, schoolgebouwen, leerlingen, leerkrachten ouders en andere factoren zoals Sapoen dat aangeeft - er iets behoorlijk mis is. “Het Minov kan randvoorwaarden scheppen maar het is uiteindelijk toch een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid”, stelde Sapoen. Hij kondigde aan dat dit jaar nog een naschools instituut komt waar leerkrachten zich kunnen laten bijscholen.











Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May