Verenigd Koninkrijk: Prins Philip overleden
09 Apr 2021, 09:41
foto
Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip is vanmorgen in de leeftijd van 99 jaar overleden.


Prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II, is op 99-jarige leeftijd overleden. Buckingham Palace heeft dat bekendgemaakt. De prins trouwde in 1947 met prinses Elizabeth, vijf jaar voordat ze koningin werd, en was de langstzittende koninklijke gemaal in de Britse geschiedenis.

Het echtpaar kreeg vier kinderen, acht kleinkinderen en tien achterkleinkinderen.

Een verklaring van Buckingham Palace luidde: "Het is met diepe droefheid dat Hare Majesteit de Koningin de dood van haar geliefde echtgenoot, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, Hertog van Edinburgh, heeft aangekondigd.

'Zijne Koninklijke Hoogheid is vanmorgen vredig overleden in Windsor Castle.'

Wereldleiders betuigen hun condoleances aan de koninklijke familie en delen hun herinneringen aan de hertog van Edinburgh. De echtgenoot van koningin Elizabeth vergezelde haar tijdens honderden buitenlandse bezoeken.

"Hij belichaamde een generatie die we nooit meer zullen zien", zei de Australische premier Scott Morrison in een verklaring. De voormalige leider van het land, Julia Gillard, zei dat hoewel de hertog "een man van plicht was geweest, hij een gevoel van plezier had".

Koning Filip van België stuurde een privébericht naar de koningin en zei dat hij hoopte indien mogelijk persoonlijk met Hare Majesteit te spreken.

"Echt bedroefd door het verlies van prins Philip, die Malta zijn thuis maakte en hier zo vaak terugkeerde. Onze mensen zullen hem altijd in hun herinneringen koesteren", schreef de premier van Malta, Robert Abela.

"In dit uur van enorm verlies zijn mijn gedachten en gebeden bij u en de mensen van het VK", schreef de Litouwse president Gitanas Nauseda aan de koningin.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May