Hooghart en Blanker trekken samen op; vrijdag verkiezing
08 Apr, 06:31
foto
CLO-voorzitter, Ronald Hooghart, deelt mee dat COL-topper Hugo Blanker ook op de kandidatenlijst staat van de bestuursverkiezing die vrijdag wordt gehouden. (Foto: René Gompers)


Vrijdag wordt een nieuw bestuur van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) gekozen, deelt voorzitter Ronald Hooghart mee. Behalve Hooghart staat ook Hugo Blanker op de kandidatenlijst. Blanker is voorzitter van Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL). Deze organisatie staat pal achter de eis van CLO: als de twk op uiterlijk vrijdag 15 april niet is betaald “zal er oorlog uitbreken”.  Hooghart heeft woensdag een vergadering  gehouden bij het CLO hoofdkwartier aan de Gemenelandsweg.

Hooghart is ontevreden over de gesprekken die met de regering gevoerd worden. Hij stelt dat de ambtenaren te lang hebben gewacht en niets hebben aan de uitleg van de regering dat er geen geld is. “De regering heeft een kwart van de mensen hun loon ingehouden en het ander deel van 25 procent loonsverhoging die ze beloofd hebben, hebben ze ook opgehouden,” geeft Hooghart aan. “Dus dat gelijkheidsbeginsel is eigenlijk doodgebloed.”

De vakbondsleider zegt dat hij er werk van zal maken dat de pensioen- en SZF regeling van ambtenaren aangepast worden. Maar het belangrijkste is dat de overheid over de brug komt met het geld. Het geld moet op uiterlijk 15 april op de rekeningen staan. Gebeurd dat niet, dan zullen er acties volgen. “De oorlog begint met een beraad,” kondigt hij aan. “15 april un wan shy a moni!”  De plek waar de mensen naar toe moeten komen, zal te zijner tijd worden bekendgemaakt. “Want dalik te mi o taki Plein, dan den o bouw skotu,” merkt hij op. Hooghart houdt zijn gehoor voor dat de manier van strijden als vroeger om zaken gedaan te krijgen, zich kan herhalen.


Blanker heeft  de aanwezigen uitgelegd dat COL geen andere keus heeft dan achter CLO te staan. Voor hem is ook het belangrijkste dat de financiële  achterstanden worden ingelopen. Maar ook aan de prijsbeheersing moet er iets gedaan worden benadrukt hij.  Hij en Hooghart drukken de leden op het hart om niet te vervallen in etnische verdeeldheid. Hooghart roept 'Chan' ook op om te stoppen “met die verdeeldheid, dictatuur en rancune”.

Hooghart heeft aangekondigd dat vrijdag de bestuursverkiezingen gewoon doorgaan. Dit terwijl een rechtszaak is aangespannen door CLO-Collectief om de verkiezingen te stuiten. Blanker staat ook op de kandidatenlijst, deelt hij de aanwezigen mee. “Wij zijn altijd strijdmakkers geweest,” geeft hij aan. “Een tijdje waren we uit elkaar maar nu is hij terug.” Wat de functie van Blanker wordt of wie de kandidaat-voorzitters zijn, wil Hooghart niet prijsgeven. “Vrijdag  horen jullie alles,” deelt hij journalisten mee.

René Gompers
Advertenties