Paus bekritiseert wapens in pandemie-tijd
04 Apr 2021, 11:11
foto
Paus Franciscus tijdens de Eucharistieviering op Paaszondag. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft er vanmorgen in zijn paasboodschap bij landen aangedrongen om de distributie van Covid-19-vaccins te versnellen, met name aan de armen in de wereld. Hij heeft gewapende conflicten en militaire uitgaven tijdens een pandemie "schandalig" genoemd.

Door het coronavirus is dit het tweede jaar op rij dat de pauselijke paasdiensten zijn bijgewoond door kleine groepen in een secundair altaar van de Sint-Pietersbasiliek, in plaats van door mensenmenigten in de kerk of op het plein buiten.

Na de mis heeft paus Franciscus zijn “Urbi et Orbi” (aan de stad en de wereld) boodschap opgelezen, waarin hij traditioneel de wereldproblemen bespreekt en pleit voor vrede.

"De pandemie breidt zich nog steeds uit, terwijl de sociale en economische crisis ernstig blijft, vooral voor de armen. Desalniettemin - en dit is schandalig - zijn gewapende conflicten niet beëindigd en worden de militaire arsenalen versterkt," zei hij.

De kerkelijke wereldleiders, die normaal gesproken de boodschap zou hebben voorgelezen  aan maximaal 100.000 mensen op het Sint-Pietersplein, sprak met minder dan 200 in de kerk terwijl de boodschap werd uitgezonden naar tientallen miljoenen mensen over de hele wereld.

Het plein was leeg, afgezien van een paar politieagenten die een strikte nationale vergrendeling van drie dagen afdwingen.

De paus vroeg God om de zieken, degenen die een dierbare hebben verloren en de werklozen te troosten, en drong er bij de autoriteiten op aan om gezinnen in de grootste nood een "fatsoenlijk levensonderhoud" te geven.

Hij prees medische hulpverleners, sympathiseerde met jongeren die niet naar school konden gaan en zei dat iedereen was opgeroepen om de pandemie te bestrijden.

"Ik roep de hele internationale gemeenschap op om, in een geest van mondiale verantwoordelijkheid, zich in te zetten om vertragingen bij de distributie van vaccins te overwinnen en de distributie ervan te vergemakkelijken, vooral in de armste landen", zei hij.

De paus, die vaak heeft opgeroepen tot ontwapening en een totaal verbod op het bezit van kernwapens, zei: "Er zijn nog steeds te veel oorlogen en te veel geweld in de wereld! Moge de Heer, die onze vrede is, ons helpen de denkwijze van oorlog te overwinnen. "

'Instrumenten van de dood'

Terwijl hij opmerkte dat het de Internationale Dag van de Bewustwording tegen antipersoonsmijnen was, noemde hij dergelijke wapens "verraderlijke en gruwelijke apparaten ... hoeveel beter zou onze wereld zijn zonder deze instrumenten van de dood!"

Bij het noemen van conflictgebieden prees hij "de jonge mensen van Myanmar die zich inzetten voor de democratie en om hun stem vreedzaam te laten horen". Meer dan 550 demonstranten zijn gedood sinds een militaire staatsgreep van 1 februari in Myanmar, die de paus in 2017 bezocht.

De paus riep op tot vrede in verschillende conflictgebieden in Afrika, waaronder de Tigray-regio in het noorden van Ethiopië en de provincie Cabo Delgado in Mozambique. Hij zei dat de crisis in Jemen "met een oorverdovende en schandalige stilte is beantwoord".

Hij deed een beroep op Israëli's en Palestijnen om "de kracht van dialoog te herontdekken" om tot een tweestatenoplossing te komen waarin beiden naast elkaar kunnen leven in vrede en welvaart. De kerkelijke leider zei dat hij zich realiseerde dat veel christenen nog steeds worden vervolgd en riep op om alle beperkingen op de vrijheid van aanbidding en religie wereldwijd op te heffen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May