Suriname opnieuw in gebreke gesteld
02 Apr 2021, 09:13
foto
Het verloop van de Surinaamse obligaties 2023 en 2026. (Bron: Bloomberg)


Suriname is weer in gebreke gesteld nadat de regering geen tijd meer had om obligatiehouders te overtuigen om de obligatiebetalingen opnieuw uit te stellen. Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Suriname opnieuw verlaagd, van C naar RD (Restricted Default). Suriname is niet in staat gebleken zijn uitgestelde schuld voor de obligaties die in 2023 en 2026 aflopen te betalen. Het gaat om in totale lening van US$ 675 miljoen, waarbij ook rente- en boete rentebetalingen moeten worden gedaan. Suriname had tot 31 maart de tijd om te voldoen aan zijn schulden zoals was overeengekomen in december. Het is de derde keer dat Suriname de status van default, wanbetaler, krijgt in de Covid-19-periode.

Obligatiehouders hebben nu tot volgende week om een ​​verzoek tot instemming te aanvaarden dat de gemiste betaling zou uitstellen tot tenminste mei, aangezien Suriname werkt aan een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds. "De regering van Suriname blijft onderhandelen met schuldeisers voor een uitgebreide herstructurering van haar externe obligaties, wat een langdurig proces is", zei Fitch-analist Kelli Bissett-Tom donderdag in een rapport.

De volgende stap is om te zien of investeerders de laatste wijziging in voorwaarden op 8 april vóór 17.00 uur in New York  accepteren. Als het verzoek om toestemming wordt geaccepteerd, worden de betalingen tot 10 mei uitgesteld. Voorwaardelijk zou de betaling in plaats daarvan in juli kunnen worden gedaan als Suriname eind april een IMF-overeenkomst heeft bereikt.

De in 2026 verschuldigde dollarschuld wordt verhandeld tegen ongeveer 69 dollarcent, terwijl de nieuwe coalitieregering probeert de economie van het land nieuw leven in te blazen en haar buitenlandse verplichtingen duurzamer te maken. Obligatiehouders hebben in 2020 al twee afzonderlijke verzoeken van de overheid ingewilligd om betalingen uit te stellen, aangezien het land een plan ontwikkelde, die volgens Fitch beide gelden als standaardprocedures.

Het IMF rondde in februari een missie Suriname af en de regeringsautoriteiten verwachten een 'succesvolle afronding' terwijl ze werken aan een akkoord over het macro-fiscale kader en beleidsbeloften die nodig zijn om een ​​programma te krijgen, zei de regering in haar verzoek. . De mogelijkheid van olie voor de kust biedt ook enige hoop, ook al vond Tullow Oil Plc slechts 'kleine' hoeveelheden in een recente exploratieput.

"De veronderstelling is dat de olievondsten in Suriname de groei van het land binnen vijf jaar enorm zullen stimuleren, net zoals het gebeurde in het naburige Guyana", zegt Carlos de Sousa, een portefeuillebeheerder voor opkomende markten bij Vontobel Asset Management in Zürich. "Dus hoewel Suriname's vermogen om op korte termijn te betalen zeer beperkt is, kan het op lange termijn heel goed zijn."

De Surinaamse obligaties, hoewel ze nog steeds ver onder de maat worden verhandeld, zijn meer dan verdubbeld in prijs sinds kiezers de oppositie verkozen boven de vorige president Desi Bouterse. Volgens gegevens van Bloomberg Barclays eisen beleggers een extra risicopremie van 1.930 basispunten om de staatsschuld van Suriname boven Amerikaanse staatsobligaties aan te houden.

President Chan Santokhi erfde een hele reeks economische problemen, waaronder een groot tekort op de lopende rekening, uitgeputte buitenlandse reserves en een economie die zwaar te lijden heeft door de pandemie en lage olie-exportprijzen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May