Covid-19-prikje wenselijk voor Stichting Wiesje
24 Mar 2021, 14:20
foto
Het woonhuis van Stichting Wiesje waar mensen met dementie worden verzorgd.


Veel bedrijven gaan ertoe over hun personeel te adviseren zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Al geruime tijd zijn de gezondheidsautoriteiten gestart om de eerstelijnszorg, 60-plussers en de kwetsbare groepen te vaccineren. Doch vaccineren is geen verplichting, het gebeurt op vrijwillige basis. Vandaag zijn de bewoners van het woonhuis van Stichting Wiesje, de senioren van het dagcentrum en het personeel gevaccineerd tegen Covid-19.

Directeur Mavis Leter van Stichting Wiesje, die vandaag ook het vaccin heeft gehad, is tevreden met de gang van zaken. Op een na zijn alle bewoners van het woonhuis gevaccineerd, zegt ze aan Starnieuws. Een mantelzorger was tegen de vaccinatie van zijn familielid dat in het huis verblijft. Dus is die bewoner niet gevaccineerd. De rest is met toestemming gevaccineerd.

Ze legt uit dat hun doelgroep bestaat uit mensen met dementie, die afhankelijk zijn van hun zorg en begeleiding. Ze acht het daar zeer wenselijk dat het personeel zich laat vaccineren. Voorafgaand aan de vaccinatie is het personeel al vier maanden geleden informatie gehad en is tijdens vergaderingen steeds ook gesproken over het vaccineren tegen Covid-19. Twee medewerkers hebben zich niet laten vaccineren, ondanks een maand is gewacht op hun eventuele goedkeuring.

Leter wijst erop dat slechts door de strenge voorzorgsmaatregelen te volgen het personeel en de bewoners van het woonhuis bespaard zijn gebleven van infecties. Het tehuis wordt ook regelmatig geïnspecteerd door de gezondheidsautoriteiten. "Soms willen mensen de strenge maatregelen van de overheid niet naleven en zich niet laten vaccineren. Maar ik denk dat die twee niet samen gaan vooral als je in de zorg werkzaam bent met een risicogroep van wie het leven letterlijk van jou afhankelijk is."

In een interne memo aan het personeel had Leter gezegd dat vaccinatie verplicht is en dat er disciplinaire maatregelen zouden volgen voor degenen die zich niet zouden laten vaccineren. De directeur onderkent dat haar bewoordingen niet zo bedoeld waren. Inmiddels heeft ze de memo die op social media circuleert ingetrokken en vervangen door een andere. Ze acht het van belang dat wordt gekeken naar de nationale veiligheid, het nationaal belang en de kwaliteit van de zorg voor mensen die lijden aan dementie en die niet voor zichzelf kunnen zorgen en praten. "In dit beroep moeten we de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd, voorop stellen en ervoor zorgen dat ze veilig zijn en veilig blijven."

Leter hoopt dat ze zo snel mogelijk terug kunnen naar de normale dienstverlening van het centrum. Daarbij speelt ook het versoepelen van de bezoekersbeperking aan de mensen van het woonhuis een belangrijke rol. Sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie in maart in Suriname, zijn de bezoekersregelingen zwaar beperkt. Al maanden mogen de verzorgings- en bejaardentehuizen één tot geen bezoeker toelaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May