Column: Politieke Borrelpraat 655
21 Mar, 22:33
foto


“Dus meester, u bent ook gaan vaccineren tegen Covid.”
“Jawel, iets langer dan een week geleden, met kaplaarzen, want de omgeving van AZ was die ochtend veranderd in het AZ-stuwmeer.”
“Maar u bent na de vaccinatie niet in Spiderman veranderd, zoals eentje op FB beweerde.”
“Wie niet wil vaccineren, heeft de vrijheid daartoe, net zoals degenen die wel willen vaccineren daartoe ook de vrijheid hebben.”
“Maar je kan trombose en bloeduitstortingen krijgen.”
“Eén geval per miljoen gevaccineerden? Je hebt een grotere kans met een vliegtuig te crashen. Stap je daarom niet in een vliegtuig?”
“Maar ik vraag me af waarom vele mensen opeens zijn gaan vaccineren. Het leek wel Jaarbeurs in KKF. We zijn de 10.000 reeds gepasseerd.”
“Ik denk dat vele weldenkenden zijn gaan afwegen: ze zien hoe een stel ‘ekte’  mensen met de versoepeling van de Lockdown de regels met de voeten betreedt.”
“Ja, daarom ben ook ik gaan vaccineren: ik wil niet door een of andere losbol besmet raken.”
“Die ene president vond dat hij met bidden dat virus kon tegenhouden; nu bidt hij het eeuwige gebed.”
“Maar hier loopt er toch een aanklacht tegen het dragen van mondkapjes?”
“Klopt. Velen vinden die aanklacht een daad van dorpsgekte, maar ik vind dat het moet kunnen. Laat de rechter dan maar een uitspraak doen.”
“Nou, steeds meer burgers plaatsen openlijk steeds meer vraagtekens bij steeds meer rechterlijke uitspraken.”
“Ik zeg: als een mondkapje niet helpt, waarom dragen de chirurg en zijn team sinds jaar en dag een mondkapje tijdens het opereren?”
“En die Moksiman op Justitie lag op FB en bij de opbelprogramma’s behoorlijk zwaar onder vuur vanwege zijn halve waarheid-verklaring dat hij niets wist van een feest bij de zestigjarige Lonneman thuis, maar wel iets van een wegomlegging daar in z’n buurt.”
“Beste jongeman in ons midden, dat is nou eenmaal politieke prietpraat op niveau. Net zo met die kampioen babbelaar, die Goeie Grutte, die onlangs weer eens de verkiezingen aan de Noordzee won.”
“Zal hij als demissionaire premier straks de lockdown versoepelen of strak houden? Velen willen weer de straat op als er geen versoepeling komt. Vooral als ze al gevaccineerd zijn.”
“En hier geeft onze Donovan de mannen die zich geen raad weten met hun emotionaliteit, de schuld van al de relatiedrama’s met vrouwen.”
“Alsof vrouwen zich zo goed raad weten met hun emoties. Ik blijf het zeggen: in elke relatie komt zowel de liefde als de ruzie van beide kanten. Nooit alleen van één kant.”
“En deze scheefgroei is ook het gevolg van steeds meer vrouwen die verder gingen studeren, tegenover steeds meer mannen die eerder afhaakten en in de hossel of zo gingen.”
“Wat is daar fout aan?”
“Niets, maar als die hoger geschoolde vrouwen een relatie aangaan, is dat vaak niet met een jongeman van gelijkelijke scholing, die zijn namelijk al van de ‘huwelijksmarkt’ afgeroomd.”
“Wat is daar fout aan?”
“In feite niets, maar die hoger geschoolde jongedame valt voor dat ietwat rauwe, stoere mantype, maar als er discussies en ruzies komen, wint zij die meestal vanwege haar verdere scholing en grotere woordenrijkdom.”
“Wat is daar fout aan?”
“Niets. Maar de stoere machovriend kan daar niet tegenop met woorden, dan begint hij al gauw met krachttermen en dat pikt die jongdame terecht niet, ze geeft hem dan met venijnige woorden flink terug.”
“Wat is daar fout aan?”
“Als zodanig niets, maar dat pikt onze stoere boy niet en zijn handjes schieten los en de klappen beginnen te vallen en de zaak escaleert.”
“Ik vind dit maar een simplistische voorstelling van zaken. In de praktijk komt er meer bij kijken.”
“Dat klopt helemaal, maar deze scheefgroei los je niet alleen op met gepraat en massaal geweeklaag via de media als er weer eens een moordpartij in de relatiesfeer heeft plaatsgevonden.”
“En na al dat vaak emotioneel heen en weer gebabbel en de beschuldigende vinger eenzijdig wijzen, zijn we de zaak na een paar weken vergeten, tot het volgende drama. De Fransen noemen dat ‘crime passionel’: moord uit jaloezie, uit hartstocht.”
“Over Fransen gesproken: een Franse particuliere organisatie wil hier een privé ziekenhuis neerzetten van hoge standaard.”
“Lijkt me geen slecht idee; er is een markt voor. Wie kan betalen, gaat daar, en er zijn er genoeg die dat kunnen, vooral nu het naar het buitenland gaan zo lastig en extra duur is geworden.”
“En hoe vinden jullie die energieplant van 1,2 miljard US$ die met een redelijk onbekend Deens bedrijf op de oude plantage Breedevoort in Commewijne zal worden opgezet? Heeft de overheid daar een grote vinger in de pap? Want zowat alles waar de politiek zich mee bemoeit in dit land, brengt onderlinge ruzie en is gedoemd ten onder te gaan.”
“Nee, nauwelijks. Zelfs de grond is van de initiatiefnemers. Maar wie dat zijn, waar de plant precies zal komen en wat de profits voor de staat Suriname zullen zijn, is zoals gewoonlijk weer eens in een waas van schimmige onduidelijkheid gehuld.”
“Nu de overeenkomst al is getekend, zullen we misschien beetje bij beetje duidelijkheid krijgen.”
“Maar men doet alsof het merendeel van die 1.2 miljard investering ons ten goede zal komen.”
“Luisteren jullie: geen enkele investeerder komt hierheen om filantroop te spelen en ons rijk te maken. Kijk maar naar de bauxietbedrijven toen, de grote goudbedrijven nu en straks de aardoliegiganten voor de kust.”
“Ze komen hier omdat we door de voortgaande devaluatie van onze munt voor hun steeds goedkoper worden en omdat wij vanwege onze geldnood zelfs de minst lucratieve deals tekenen.”
“Maar al die bodemschatten zijn toch van ons?”
“Klopt, mijn jonge vriend, maar hebben wij het geld om die zelf te exploiteren? Betalen wij bijvoorbeeld die peperdure boorplatforms voor onze kust? Onze leeggeplunderde Staatsolie heeft niet eens genoeg geld om zijn aandelen in dat lucratieve blok van Totale en Apache voor 2 miljard US te kopen.”
“Misschien zal de Diaspora dat voorschieten. Tralala, troelala, proost op onze dromen.”

Rappa
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September