Naarendorp: Cao-onderhandelingen kunnen niet starten
20 Mar 2021, 12:53
foto
Vakbondsleider Robby Naarendorp.


Robby Naarendorp, voorzitter van de bonden bij het Sint Vincentius Ziekenhuis, Diakonessenhuis en de Regionale Gezondheidsdienst zegt dat er sinds vorig jaar geen collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is getekend bij deze instellingen. “We weten dat de situatie met vorig jaar hemelsbreed verschilt waarbij we zelfs een inflatie hebben van 65%. Wat je dit jaar je als werknemer verwacht, is dat er enigszins een correctie zou komen,” zegt Naarendorp. De bond heeft hierover nog niets vernomen.

De vakbondsleider merkt op dat de cao onderhandelingen over 2021 aangevangen moeten worden. “Maar vanuit de zijde van de drie organisaties is gezegd dat zij nog geen middelen hebben ontvangen om onderhandelingen te voeren. Omdat zij ook subsidie ontvangen van de overheid”. Naarendorp stelt dat de twee ziekenhuizen minder inkomsten hebben kunnen genereren door de Covid-19 pandemie. Dit, omdat een beroep werd gedaan om in deze periode bedden vrij te maken om covid-19 patiënten op te vangen.

De bondsvoorzitter geeft aan dat de overheid zelf over weinig middelen beschikt wat het moeilijk maakt om op tijd subsidies over te maken voor de ziekeninstellingen. Het personeel kan het volgens Naarendorp niet meer bolwerken met een salaris van 2019, om het nu te overleven. Hij meent dat de leefsituatie verder nog onleefbaar wordt gemaakt voor de medewerkers. Dit, door de voorbereidingen die worden getroffen voornamelijk bij tariefsaanpassing van de nutsvoorzieningen.  

De druk vanuit het veld wordt volgens Naarendorp steeds groter. “Je wordt als bestuur verantwoordelijk gesteld dat je belangen moet behartigen”. Naast de cao-onderhandelingen die moeten aanvangen, moet ook de kledingtoelage bij het Diakonessenhuis en St. Vincentius Ziekenhuis worden uitbetaald. De hoop is er op gevestigd dat deze eind maart zo niet begin van april wordt voldaan. “Gelukkig dat zij later in het jaar hun kledinggeld krijgen en niet in januari zoals anderen” meent Naarendorp 

Het besluit is genomen om de minister van Volksgezondheid in kennis te stellen over de situatie. De bonden willen zo snel mogelijk starten met de cao onderhandelingen om de rust binnen de inrichtingen te waarborgen. “We kunnen starten wanneer de directies de middelen hebben”. Naarendorp hoopt dat binnen een maand na de start zaken af te ronden.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May