Holwijn: Eisen SAMAP-project niet realistisch voor Coronie
18 Mar 2021, 22:34
foto
Danielle Holwijn (midden) vindt dat het FAO-project SAMAP niet tot zijn recht komt in Coronie. De eisen zijn veel te hoog voor Coroniaanse boeren.


Het FAO-project SAMAP dat momenteel de tweede ronde van directe ondersteuning aan boeren ingaat, houdt onvoldoende rekening met de Surinaamse omstandigheden. Dit bleek tijdens de voorlichtingssessie die dinsdag is gehouden in Coronie. De eisen om in aanmerking te komen voor ondersteuning sluiten niet aan op de Coroniaanse realiteit. Danielle Holwijn die samen met enkele boeren de lokale productie wil stimuleren, vraagt zich af hoe het kan dat een project waarbij zoveel geld mee gemoeid is, zulke zware eisen stelt. Ze mist de inbreng van Surinaamse deskundigen in dit project.

Naast het 14 pagina’s tellende aanvraagformulier dat moet worden ingevuld, blijken landbouwers niet in aanmerking te komen voor ondersteuning omdat velen van hen de grond waar ze hun activiteiten ontwikkelen niet op hun naam hebben staan. Zo is het bekend van imkers dat zij hun bijenvolken uitzetten over een groot gebied waar zij geen titel op hebben. "Hoe kan je dan deze eis stellen", vraagt Holwijn zich af. Voorts vormt de boedelkwestie in Coronie een groot probleem om te kunnen voldoen aan de eis dat boeren de grond op hun naam moeten hebben staan. Veel boeren in Coronie voelen zich hierdoor gediscrimineerd. Terwijl deze boeren de dupe zijn geworden van het slechte landbouwbeleid van opeenvolgende regeringen, lijkt het volgens Holwijn erop dat als er nu eindelijk een project komt waarin zij rechtstreeks ondersteuning kunnen krijgen voor hun activiteiten, de eisen bewust veel te hoog zijn gezet.

De boeren zijn parttimers geworden door het slechte landbouwbeleid van opeenvolgende regeringen. In Coronie zijn veel parttime boeren in overheidsdienst. Nu blijkt ook dat binnen SAMAP ambtenaren niet in aanmerking komen voor ondersteuning. Volgens Holwijn voelen de boeren zich zo dubbel gepakt. Het is juist vanwege het slechte, niet goed doordachte beleid dat steeds minder Coronianen actief zijn in de landbouw. Holwijn meent dat met geïsoleerde projecten de landbouwsector niet tot ontwikkeling gebracht kan worden. "Daarvoor hebben we teveel voorbeelden uit het verleden. En het SAMAP-project lijkt weer een project te worden van hoe het niet moet".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May