Column: De kogel is door de kerk
18 Mar, 00:59
foto
Dean Gorré mag nog twee jaar verder als bondscoach van Suriname.
Foto: natiosuriname.sr


Over precies zes dagen is het zover. Dan staat Natio-nieuwe stijl op Surinaamse bodem tegen Cayman Island. Na maanden van onzekerheid heeft de bondscoach eindelijk klare wijn geschonken over de samenstelling van Natio. Op een persconferentie liet hij weten dat alleen de allerbeste Surinaamse voetballers ter wereld, voor Natio zullen uitkomen. Dit houdt in dat er dus geen samensmelting komt van professionals en amateurs. Ondanks het feit dat het op een na, lokale spelers waren die Suriname een plaats in de Goldcup hebben bezorgd, kan momenteel geen beroep worden gedaan op deze spelers. Ze hebben immers bijkans een jaar niet getraind en of geen wedstrijden gespeeld. Hoezeer het publiek deze spelers in actie zou willen zien, moeten we realistisch zijn en in gedachte houden dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Een mix van de professionals en de amateurs in hun huidige vorm, zou een ernstige inbreuk maken op het niveau van het geheel en alle ambities de grond in boren. Ik heb al eerder aangegeven dat voetballen "serious business" is, dus is er geen plaats voor een tjepotie-mentaliteit. Elke coach in de topsport wil zijn team zo goed mogelijk laten presteren en zal om dat doel te bereiken de beste spelers die hij ter beschikking heeft, opstellen. Dean Gorré is daar geen uitzondering op.

Hoewel deze beslissing dus onvermijdelijk is, vind ik het jammer dat het management deze niet eerder bekend durfde te maken. Door het op de lange baan te schuiven, hebben de lokale spelers onnodig valse hoop gekoesterd, hetgeen voorkomen had kunnen worden. Velen voelen zich aan het lijntje gehouden en verraden. Ook het publiek zag graag een paar lokale voetballers in de selectie, omdat er al een klik was met deze groep. Daarnaast is de presentatie van de professionele spelers aan het grotere publiek, ook niet echt van de grond gekomen. Hierdoor is er met nog minder dan een week te gaan, helemaal geen connectie tussen de ambassadeurs en de supporters. Wat ook opvalt is het gebrek aan eenduidigheid in de informatie die wordt gedeeld over de status van de professionals. De namen van Ryan Donk en Ryan Koolwijk prijken op de lijst, terwijl er daags voor de persconferentie reeds werd gesteld dat Donk geblesseerd is, terwijl Koolwijk besmet zou zijn met Covid-19. Ook Biseswar zal niet kunnen aantreden tegen Cayman Island, omdat hij na de openingswedstrijd in Suriname aankomt. Ook staan er 24 spelers op de definitieve lijst, terwijl er volgens de regels maximaal 23 spelers op het wedstrijdformulier mogen. Dit houdt in dat er nog iemand naar de standby lijst moet. Wie zal dat worden? Dit soort zaken maken dat je niet lekker kan babbelen over Natio, waardoor sommigen niet warm lopen voor Natio-nieuwe stijl.

We kunnen er niet onderuit dat er schoonheidsfouten zijn gemaakt in het proces van transformatie naar Natio-nieuwe stijl, maar moeten ook onderkennen dat er muziek in zit. Als deze diaspora-spelers, van wie enkelen al boven de dertig zijn, erin slagen om een goede prestatie neer te zetten, zullen andere diaspora-spelers die nu de kat uit de boom kijken, overstag gaan. Het verlengen van het contract van Gorre met twee jaren, biedt alvast de mogelijkheid om dit project te kunnen continueren. De SVB had een tweesporenbeleid moeten voeren. Werken aan het werven van diaspora-spelers en tegelijkertijd de autoriteiten zover zien te krijgen om het sportgebeuren hier te lande eerder op te starten, waardoor de lokale voetballers konden blijven trainen. Als de diaspora-spelers inderdaad hier kunnen zijn op de afgesproken dag, dan ziet het er wel goed uit, maar mocht dat niet het geval zijn, dan zit Suriname in grote problemen, want de lokale voetballers zijn niet in vorm.

De spelers die buiten de boot zijn gevallen wil ik een hart onder de riem steken. Jullie hebben al laten zien wat jullie waard zijn, dus blijf je verder ontwikkelen. Jullie hebben vanwege de Corona-maatregelen geen eerlijke kans gehad om mee te dingen naar een plek in Natio, maar geef het niet op. Blijf leren van degenen die wel geselecteerd zijn en sta altijd klaar om nieuwe dingen te leren die ja alleen maar beter zullen maken. Via clubvoetbal kan je het ook ver schoppen (denk maar aan de Club Worldcup). Wereldwijd zijn er genoeg goede voetballers die bij hun club bepalend zijn, maar niet door de bondscoach worden opgeroepen. Dus: kop op!

Mireille Hoepel
Advertenties