Colombia noteert eerste dode door Braziliaanse variant
13 Mar 2021, 18:56
foto
Ouderen wachten in de rij om het Sinovac Covid-19-vaccin te ontvangen tijdens het massale vaccinatieprogramma voor ouderen in Movistar Arena in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


Colombia heeft zijn eerste dode door P1 (Braziliaanse) variant van het coronavirus bevestigd. De regering zei dat het slachtoffer in januari is overleden en ouder was. Ook had het slachtoffer verschillende aandoeningen.

De P1-variant, die opkwam in de Amazone, heeft een tweede golf van het virus veroorzaakt in de twee dichtstbevolkte steden van Brazilië, Sao Paulo en Rio de Janeiro, die deze week de maatregelen hebben aangescherpt omdat hun ziekenhuizen het aantal geïnfecteerden bijna niet meer aan kunnen.

Brazilië heeft meer dan 275.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd, de tweede hoogste na de Verenigde Staten.

"Een nieuw geval van de P1-variant werd ontdekt bij een oudere volwassene in Bogota met meerdere aandoeningen die niet had gereisd. De persoon werd in het ziekenhuis opgenomen en stierf op 28 januari 2021," zei het National Health Institute in een verklaring op vrijdag laat.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat de uitbraak van Brazilië buurlanden zoals Colombia in gevaar brengt.

Colombia meldde in januari voor het eerst gevallen van de Braziliaanse variant in de Amazone-stad Leticia. Het stopte vluchten vanuit de stad om de verspreiding van de variant een halt toe te roepen, maar zei deze week het humanitair transport opnieuw te starten onder strikte regels. Het heeft ook vluchten van en naar Brazilië verboden.

De regering hoopt tegen 20 maart 1 miljoen doses Covid-vaccins te hebben toegediend, iets meer dan een maand nadat de vaccinatiecampagne begon. Het heeft 2,29 miljoen besmettingen en bijna 61.000 doden gemeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May