Bond OW blijft week in beraad
12 Mar 2021, 15:03
foto
De menigte die woensdag is opgekomen op oproep van de vakbond bij het ministerie van Openbare Werken. (Foto's: René Gompers)


Vakbondsleider Michael Sallons heeft bij de protestactie woensdag, aangekondigd dat de werknemers van Openbare Werken  "tot en met volgend week donderdag vanaf 11 uur in beraad" gaan.  De bond wil hiermee afdwingen dat minister Riad Nurmohamed invulling geeft aan zijn wensenpakket. De bond heeft zijn wensenpakket ruim uitgebreid. Voorheen ging het de bond alleen om behoud en uitbetaling van de 'last minute' ambtenaren. Het gaat om zo'n 1.500 personen die rond de verkiezingen buiten het ministerie om in dienst zijn genomen.

De bond eist dat alle ontslagen, schorsingen en stopzetting van salarissen onmiddellijk ongedaan worden gemaakt. Hij staat er ook op dat de minister de commissie tuchtstraffen  heractiveert en bemant. Leden van de bond moeten volgens het eisenpakket ook zitting hebben in deze commissie. De bond eist bovendien dat deze commissie de  rechtmatigheid gaat onderzoeken van de ontslagen, schorsingen en het stopzetten van salarissen. Herwaardering van alle functies, onderdak voor de bond in Nickerie, en afhandeling van eerder ingediende wensenpakketten, staan ook op het verlanglijstje.  

“De bond krijgt een gepast antwoord,” zegt Nurmohamed wanneer hij uiteindelijk na heel wat dyugu dyugu de petitie in handen krijgt in zijn kantoor. Sallons had tot twee keer gepoogd de minister bij de protesterende menigte te krijgen om hem daar de petitie aan te bieden.  Anders dan bij de vorige actie in november waren de mensen nog verhitter. De vakbondsman moest hen  af en toe aanmanen om naar hem te luisteren. Er is heel wat geroepen tijdens zijn toespraak.  Iemand riep op om het werk neer te leggen, een man jutte de menigte op om winkels te gaan plunderen, een ander wil bivakkeren bij het gebouw tot de problemen zijn opgelost, weer een ander wil het gebouw in brand steken.  

Na de tweede mislukte poging om de minister publiekelijk de petitie te overhandigen, heeft Sallons de actie verscherpt. "We zouden niet in actie gaan, we zouden niet in beraad gaan," hield hij de menigte voor. "Maar als de minister voet bij stuk houdt, ga ik het besluit van het bestuur nu geven. Vanaf vandaag gaan we elke dag om 11.00 uur in beraad. Je komt elke dag de presentielijst tekenen bij het bestuur. Dit doen we tot donderdag!" Als er geen bevredigend antwoord komt , wordt er volgende week vrijdag weer geprotesteerd. De vakbondsman heeft de menigte zover gekregen om "op die geheime locatie" verder in beraad te gaan. Hij zou ze later 'joinen', deelde hij mee.  Daarna is de petitie in alle rust ingediend bij de minister.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May