Transport storende factor op inflatie
10 Jul 2011, 06:00
foto


Transport blijkt een storende factor te zijn die invloed heeft op de inflatie. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek meldt dat inflatie door de stijging van de tarieven in de transportsector 52.2% is tussen mei 2010 en mei 2011. Transport kosten van containers naar Suriname zijn in de afgelopen maanden met meer dan 25% gestegen. Dit wordt allemaal doorberekend in de prijzen.


Deze mededeling deed minister Michael Miskin van Handel en Industrie bij het beantwoorden van vragen in De Nationale Assemblee. De bewindsman zei dat de
wereldprijzen voor voedsel, de preferentie van de Surinaamse consument om Europese producten te consumeren en het transport factoren zijn die buiten de invloedssfeer van de regering zijn. "We zullen wel blijven toezien dat handelaren geen misbruik maken van de gelegenheid en er zal streng worden opgetreden in zulke gevallen", stelde Miskin.

Invloed van de wereldmarkt
De bewindsman benadrukte dat er diverse factoren zijn die ervoor zorgen dat de inflatie op het niveau is dat we nu ervaren. Ten eerste zijn voedselprijzen en commodity's wereldwijd gestegen. Deze trend deed zich al voor in 2008 toen de brandstofprijzen record hoogten bereikten. Na gedaald te zijn is er nu weer een stijgende trend waar te nemen.

De oorzaken moeten gezocht worden in zwaar weer tot export controle ingevoerd na 2008 in sommige voedsel producerende landen. Bosbranden in Rusland, overstromingen in Pakistan, stormen in Australië, en droogte in Latijns-Amerika hebben ook bijgedragen aan de hoge voedsel prijzen. "Deze trend is zo ernstig dat G20 landbouw ministers in Parijs bijeen kwamen in juni van dit jaar om voedsel veiligheid en voedsel prijzen te bespreken", aldus de bewindsman.

Duurder geworden
Miskin wond er geen doekjes om heen. "Feit is dat voedsel dat wij in Suriname importeren drastisch duurder is geworden sinds juli 2010." Nu zijn internationale gasprijzen ook de lucht in gegaan. Stijgende prijzen van meel veroorzaken nu onrust in het Midden-Oosten en ook Suriname heeft te kampen met duurdere meelprijzen. Sinds juli 2010, zijn maïsprijzen wereldwijd met 74% gestegen, tarwe met 84%, suiker met 77% en oliën en vetten met 57%.
Vorig jaar hebben voedsel prijzen een record hoogte bereikt sinds de FAO voedselprijzen begon te indexeren in 1990. De verwachting is dat voedsel prijzen dit jaar met nog 20% kunnen stijgen.

De minister merkte op dat de preferentie van de consument een rol.
Handelaren rapporteren ons HI dat Surinaamse consumenten Hollandse producten prefereren zoals bruine bonen, kaas, en andere blikjeswaren. De Euro is reeds enige tijd duurder dan de dollar en de goederen van de prijzen uit Holland zijn gebaseerd op een dure Euro oftewel een koers rond 4.90. Handelaren hebben de keus om producten uit Amerika te halen maar de consument prefereert gewoon de Hollandse producten. "Deze keus betekent op dit moment van hoge wereldvoedsel prijzen een stukje inflatie", concludeerde Miskin.




Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May