Verdediging Hoefdraad: Geen bewijzen geleverd
11 Mar 2021, 10:27
foto


De aan ex-minister Gillmore Hoefdraad (Financiën) ten laste gelegde feiten zijn niet bewezen. Dit hebben Irene Lalji en Murwin Dubois betoogd in hun pleidooi vandaag. Bij elk der feiten van de dagvaarding is vrijspraak gepleit. De verdediging benadrukt dat Hoefdraad geen persoonlijk voordeel heeft gehad van handelingen die zijn gepleegd. De zitting is nog gaande.

Diverse besluiten die genomen zijn, zijn op basis van de goedkeuring door de toenmalige Raad van Ministers (RvM) genomen. Over de royalty's van Grassalco is benadrukt dat deze zijn uitbetaald aan de Staat. De minister heeft staatsuitgaven daarmee bekostigd.  Er is een missive van de RvM. De regering heeft vergaderd en besluiten genomen en mogelijkheden uitgewerkt en is uiteindelijk de overeenkomst van 1 november 2019 tot stand gekomen.

Het Openbaar Ministerie had de hele toenmalige regering moeten dagvaarden, omdat immers het besluit tot het aangaan van de overeenkomst door de regering genomen is, betoogt de verdediging. Hoefdraad heeft slechts de Staat vertegenwoordigd bij het aangaan van de overeenkomst, benadrukt de verdediging. De overeenkomst is ook bekrachtigd door de toenmalige president, Desi Bouterse. Aangevoerd wordt dat Financiën geen rechtspersoon is maar de Staat.

Ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, verklaart, dat SRD 2.2 miljard is geplaatst op rekening van het ministerie van Financiën. Getuigen hebben aangegeven dat de gelden besteed zijn voor de overheidsuitgaven. "Dus zijn de gelden niet ten bate van de minister in persoon aangewend, niet door hem als minister van Financiën doch ten behoeve van de Staat," concluderen Lalji en Dubois. Zij stellen dat er ook geen bewijs is geleverd dat Hoefdraad besluiten heeft genomen waarvan de Centrale Bank van Suriname enig nadeel heeft ondervonden. Het oogmerk tot corruptie moet dus aangetoond worden. Het behaalde voordeel moet bewezen worden, voeren de advocaten aan.

In het lijvige pleidooi, waarvan de samenvatting is gepresenteerd tijdens de zitting, wordt aangehaald dat er geen sprake is van onderonsjes tussen Hoefdraad en Van Trikt. De toenmalige president en vicepresident waren op de hoogte van zaken. Diverse besluiten, waaronder aankoop van panden, zijn genomen door de regering. Hoefdraad heeft opgetreden als vertegenwoordiger van de Staat. Dit blijkt ook uit documentatie. Diverse malen wordt benadrukt dat Hoefdraad zichzelf of anderen niet heeft bevoordeeld.

De procureur-generaal heeft op 4 februari 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen Hoefdraad. Er is een boete geëist van SRD 500.000 subsidiair of 12 maanden hechtenis. De pg wil ook een strafrechtelijk financieel onderzoek tegen de verdachte. De pg heeft ook gevangenneming gevraagd van Hoefdraad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May