Alles onder een boom mag dood...
10 Mar 2021, 05:53
foto


AANGEBODEN

Alles onder een boom mag dood in Suriname. En daarna de boom ook. Enkele maanden terug waren er schokkende beelden van 4 jagers die een hele pingo (bosvarken) familie van 27 hadden afgeschoten. Kort hierna was er een overvloed aan wild vlees te koop op Facebook. Jaguars worden nu even hard afgeschoten als 3 jaar terug. Stropers halen nu de dieren uit elkaar in het bos. Makkelijker om te smokkelen. Alles van een jaguar kan worden gebruikt in “Traditionele Chinese medicijnen”. De meeste van die medicijnen zijn voor erectie problemen. Jammer dat er geen Covid-19 geneesmiddel bij zit. Inmiddels is de legseizoen van zeeschildpadden begonnen. Met alle moeite banen ze een weg door ons afval de stranden op, leggen duizenden eieren, ....en ja de nesten worden ook direct leeggeroofd. Recent heeft een milieuactivist, 2 mannen in uniformen van jachtopzieners een hele schildpad zien ontvoeren. De politie was 2 minuten te laat en kon geen achtervolging inzetten omdat ze al “uit het zichtveld waren”. Dapper.

Suriname is werkelijk een paradijs. In ieder geval voor de stropers, corrupte ambtenaren en politici. Onze instanties zijn uitgehold (maar toch overbevolkt), hebben geen middelen, geen mandaat of zijn soms gewoon keihard medeplichtig aan de stroperij van onze bossen.

Het jachtbesluit van 2002 zegt dat elke jager een “jagers cursus” moet volgen. Dit is nooit uitgevoerd. Ook de “jagers gids” is nooit gepubliceerd. Wild vlees wordt commercieel gejaagd, geslacht en verkocht zonder tussenkomst van het Ministerie van LVV, HI of de Belastingdienst. Zoals de Chinezen wild vlees in Wuhan zaten te wrijven zo ook kan dat hier gebeuren. De volgende pandemie virus kan uit onze bossen komen. Gemaakt door nalatigheid en gierigheid. Maar het zijn zeker niet alleen vergunning dragende jagers die regels aan hun laars lappen. De goede jagers uitgesloten die samen met milieuactivisten en tour gidsen de misstanden in kaart brengen. Voor elke jager met een vergunning zijn er 10 of 20 zonder. Wapens zijn makkelijk te koop en afzet voor alles legaal en illegaal is makkelijk te vinden.

'Bird of the Green Paradise'

Suriname Airways heeft “onze” Bird of the Green Paradise vliegtuig teruggeven aan Boeing. Het lag kapot op het vliegveld van Schiphol. Er staat een grote misleiding geplakt op het vliegtuig van onze nationale carrier. “93% forest, 100% Surinamese”. Suriname heeft geen 93% bos en dat vliegtuig was niet eens van ons. Die 93% bos geeft de indruk dat Suriname voor 93% bestaat uit ongerept tropisch oerwoud. De definitie van het NIMOS en SBB is:

“Land dat voornamelijk bedekt is met bomen, maar ook vaak struiken, palmen, bamboe, kruiden, gras en klimplanten bevat, met een minimale boomkroonbedekking van 30% (of een gelijkwaardige bezettingsgraad), met het potentieel om een minimale bladerdek te bereiken op volwassen leeftijd in situ van 5 meter, op een minimum oppervlakte van 1ha”.

Binnen deze definitie wordt dus GEEN rekening gehouden met biodiversiteit. Je kunt dus 1ha grond hebben, 30% bestaat uit uitsluitend palmbomen en de rest is gras. En kwalificeert als te zijnde tropisch oerwoud. 1.000 ha palmolie aanplant is dus gelijk aan 1000ha tropisch oerwoud? Als ik mijn rijstarealen 30% bedek met (1 soort) palmboom die op volwassen leeftijd 5 meter “kan” bereiken dan is het ook tropisch oerwoud?! Ik twijfel of die fauna(dieren) van onze oerwouden daarmee akkoord zouden gaan.

De gehele bosbouw gordel is uitgegeven in concessies en dat is 30% van ons oppervlakte. Binnen de bosbouwgordel zijn er honderdduizenden ha aan mijnbouw concessies uitgegeven. Die hebben kaalkap recht. Met integrale ontsluiting via wegen en zwakke instituten heeft de laatste 25 jaar een explosie gezien aan stroperij en afname van onze biodiversiteit. Walaba bomen moeten steeds dieper in het binnenland worden gezocht. Jaguars worden gejaagd en hun prooien worden op massa afgeschoten. Vogels worden verstoord, gejaagd en gevangen. Minimaal 30% van Suriname is een "stropers concessie". De flora wordt gehomogeniseerd en de fauna trekt weg door menselijke verstoring. Milieuactivisten, goede jagers, natuurorganisaties, toerisme gidsen, inheemsen dringen aan om een 100 tal diersoorten en plant soorten als bedreigd te registreren en bestaande wetten en regels te handhaven. Het is dan moeilijk om onze natuur te beschermen als je tegelijk de indruk wekt dat Suriname het wel goed doet met “93%” dubieus bos. Zonder een biodiversiteit indicator heeft het geen betekenis. Onze overheid moet harde beslissingen nemen en fanatiek beleid toepassen. Bescherming van onze biodiversiteit kan alleen in samenwerking tussen de verschillende milieu NGO’s, het bedrijfsleven en de regering. Waarvoor is die 93% forest goed als we die jaguar en zeeschildpadden 100% hebben laten uitroeien en alle medicinale planten zijn verdwenen?

Anwar Alibux
Voorzitter Stg.Samarja
-100K bomen project
-Lid van Save Suriname

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May