Het Nationale Leger Multi Inzetbaar
09 Mar 2021, 22:29
foto


De afgelopen dagen trokken twee berichten over het Nationale Leger van Suriname mijn aandacht. Ruim 100 nieuwe officieren beëdigd, en het Nationale (Beroeps) Leger helpt met opruimen van het terrein bij Huize Ashiana. Tevens was er onlangs een discussie dat het Nationale Leger beveiligingswerkzaamheden zou verrichten in het binnenland. Heel fijn natuurlijk dat het Nationale leger Huize Ashiana helpt om het terrein schoon te maken. Maar daar zijn ze natuurlijk niet voor, ervan uitgaande dat ze dat niet in hun vrije tijd gedaan hebben.

De website van het Nationale Leger vertelt waarvoor het is opgericht. Verder staat er helaas niet zo heel veel vermeld. Over aantallen is niets te vinden, helaas. Maar ze zijn er in ieder geval om de “vrede” te handhaven.

Nu de deuren van Suriname weer meer en meer naar de buitenwereld opengaan, maar dat voor het wijd openen daarvan, het gebrek aan voldoende lokale en buitenlandse valuta een rol speelt, dacht ik aan het volgende.
Vrede tegenwoordig gaat direct ook over wereldvrede. Dat geldt ook voor Suriname. Zou het Nationale Leger daar geen rol in willen spelen? Waarom meldt Suriname niet aan de Verenigde Naties dat het Nationale Leger capaciteit en vaardigheden heeft om aan het bewaken van de wereldvrede een bijdrage te kunnen en willen leveren?

Nationaal zijn er weinig tot geen conflicten die op dit moment grote inspanningen vragen. Internationaal zijn de Verenigde Naties betrokken bij verschillende vredeshandhavingsactiviteiten over de hele wereld. Dat doen zij voor een groot deel uit ideologische overwegingen. Daarnaast is het ook een uitstekende manier om te zien of hun leger goed getraind en uitgerust is voor hun taak.

Dit kost geen geld maar levert geld op. En dat in harde valuta! De vergoeding volgens de website van de Verenigde Naties is minimaal US Dollar 1.400,= per maand per beschikbaar gestelde militair.  Dat is tussen de SRD 21.000,= en SRD 28.000,= afhankelijk van de koers die gebruikt wordt. En dat ook nog belastingvrij. Voor transport en het in standhouden/brengen van het benodigde materieel zijn ook fondsen beschikbaar.

Deelname aan vredesmissies van de Verenigde Naties levert dus vele voordelen op, onder meer:
- Militairen en de Defensieorganisatie doen praktijkervaring op in een internationale omgeving;
- Materieel kan worden getest in een actieve omgeving;
- Harde valuta;
- Militairen gaan doen waar ze voor gekozen hebben, zijn opgeleid en getraind;
- Suriname draagt actief bij aan de wereldvrede;
- Goodwill bij internationale organisaties.

Dat is toch zinvoller voor de militairen en de staat Suriname dan het in standhouden van een Defensie Agrarisch Bedrijf en een Defensie Bouwbedrijf? Dat is toch oneigenlijke concurrentie met schaarse staatsmiddelen?
Voorbeelden van naties die zich, net als Suriname, nog ontwikkelen en dit ook doen zijn er genoeg, het is zeker geen privilege van “rijke” landen.

Dirk Rijnbeek
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May