VN: Stijgende armoede in Latijns-Amerika en Caribisch gebied
06 Mar, 15:33
foto
(Foto: iStock.com)


In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, raakten in 2020 meer dan 20 miljoen mensen in armoede meldt het economische agentschap van de Verenigde Naties voor de regio. Volgens de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is de extreme armoede mede door de Covid-19 pandemie gestegen tot 78 miljoen mensen; 12,5% van de bevolking van de regio. Dat is het hoogste percentage in 20 jaar.

De armoede als geheel nam toe tot in totaal 208 miljoen mensen - 33,7% van 30,5% van de bevolking - in een jaar waarin het totale bruto binnenlands product met 7,7% instortte. Het rapport zegt dat de situatie erger zou zijn geweest zonder subsidieprogramma's voor huishoudens die door veel regeringen waren uitgevaardigd om de klap voor ongeveer 84 miljoen huishoudens op te vangen.

Het rapport dat door de directeur van het bureau Alicia Bárcena online werd gepresenteerd, bespreekt ook toenemende ongelijkheid en werkloosheid in een regio die slechts 8,4% van de wereldbevolking vertegenwoordigt, maar bijna 28 procent van de wereldwijde sterfgevallen heeft als gevolg van Covid-19.
Volgens het rapport stierven vorig jaar meer dan 507.000 mensen aan Covid-19 in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

De verslechterende economische, gezondheids- en onderwijsomstandigheden voor huishoudens kunnen "een vicieuze cirkel van armoede en slechte gezondheidstoestand voor brede delen van de bevolking kunnen veroorzaken."
Bárcena zei dat de ongelijkheidsniveaus 'onhoudbare' proporties hebben bereikt en ze riep op tot de oprichting van 'een echte verzorgingsstaat, een taak die in de regio te lang is uitgesteld'.

De werkloosheid steeg met 2,6 procentpunt tot 10,7 tegen het einde van het jaar, met de grootste verliezen onder vrouwen, informele werknemers, jongeren en migranten.
Meer dan 165 miljoen studenten werden getroffen door de sluiting van scholen, ook al wisten sommigen - vooral degenen met economische middelen - een beroep te doen op systemen voor leren op afstand.
Advertenties

Friday 16 April
Thursday 15 April
Wednesday 14 April