Brazilië meldt een nieuw record Covid-sterfgevallen
05 Mar, 05:40
foto
Een werknemer in beschermend pak loopt langs de graven van Covid-19-slachtoffers op de begraafplaats Nossa Senhora Aparecida, in Manaus, Brazilië (Foto AFP)


De Braziliaanse Staat Sao Paulo heeft nieuwe Covid-19-beperkingen aangekondigd, aangezien het land voor de tweede opeenvolgende dag een recordaantal coronavirusgerelateerde sterfgevallen registreerde. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zei gisteren dat 1.910 extra sterfgevallen en 71.704 nieuwe gevallen van Covid-19 waren gemeld in de afgelopen 24 uur.

"Voor het eerst sinds het begin van de pandemie zien we een verslechtering in het hele land", zei volksgezondheidsinstituut Fiocruz voordat de laatste cijfers werden gepubliceerd. Volgens de Johns Hopkins University heeft Brazilië meer dan 257.000 sterfgevallen door coronavirus geregistreerd - de op een na hoogste ter wereld na de Verenigde Staten - evenals meer dan 10,6 miljoen Covid-19-gevallen.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro kreeg te maken met brede kritiek en protesten tegen zijn aanpak van de pandemie, aangezien de extreemrechtse leider de dreiging van het virus heeft gebagatelliseerd en volksgezondheidsmaatregelen heeft vermeden. De regering heeft ook weinig moeite gedaan om Covid-19-vaccins veilig te stellen, te distribueren en toe te dienen.

Joao Doria, gouverneur van de Staat Sao Paulo, heeft aangekondigd dat zaterdag een gedeeltelijke lockdown van twee weken van kracht zou worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Bars en restaurants zullen alleen via bezorging en winkelcentra opereren en niet-essentiële zaken zullen worden gesloten, zei de gouverneur op een  persconferentie, maar scholen, kerken, supermarkten en gezondheidsdiensten zouden open blijven.

Doria zei dat Sao Paulo, waar 46,3 miljoen mensen wonen, elke twee minuten een nieuwe intensive care-patiënt ontvangt en dat "de gezondheidssector op de rand op instorten staat". "Dit is jouw schuld. Het is vanwege uw ontkenning", verweet hij Bolsonaro. “In Brazilië sterven elke dag meer dan 1.000 mensen, vergelijkbaar met vijf vliegtuigcrashes per dag. Veel van de Brazilianen die zijn begraven, stierven omdat je niet deed wat je moest doen: leiding geven."

Angst voor nieuwe varianten
Julio Ponce, een epidemioloog in Sao Paulo, gaf aan dat Bolsonaro "alle inspanningen om de pandemie te beheersen heeft ondermijnd". "We hebben lockdown-maatregelen nodig, we moeten maskers dragen en we moeten sociale afstand aanhouden totdat we in staat zijn om genoeg mensen te vaccineren zodat ze beschermd zijn tegen het virus", zei hij.

Er is bezorgdheid ontstaan over de stijgende pandemie in Brazilië, waar eind vorig jaar een gemakkelijker overdraagbare variant van het nieuwe coronavirus, voor het eerst werd ontdekt in de Staat Amazonas. Het gezondheidssysteem in de hoofdstad van de deelstaat Amazonas, Manaus, werd eerder dit jaar overweldigd door een toename van Covid-19-infecties en een wijdverbreid gebrek aan medische benodigdheden, waaronder zuurstof.
Deskundigen hebben gewaarschuwd dat als Brazilië de verspreiding van het virus niet kan beheersen, het binnenkort het epicentrum kan worden van de mutatie van het virus, die mogelijk besmettelijker en dodelijker kan zijn.
Advertenties