Juspol wil penitentiaire inrichting in Marowijne
21 Feb, 11:42
foto
Georgine Acton belast met de reorganisatie van het Korps Penitentiaire Ambtenaar (staand) verzorgt een presentatie.


Er moet een projectdossier worden opgesteld voor de bouw van een penitentiaire inrichting in Oost Suriname in het district Marowijne. De bouw van de inrichting staat in lijn met de gedachte van het Openbaar Ministerie om de rechtspraak te decentraliseren in meerdere gebieden dan in Paramaribo en Nickerie alleen. Beleidsadviseur Georgine Acton belast met de reorganisatie van het Korps Penitentiaire Ambtenaar en projectcoördinator van het Jeugdcorrectiecentrum heeft over dit project gebogen. 

Acton heeft een presentatie gehouden voor de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee, de voorzitter van de vaste commissie, Edgar Sampi en de directeur Operationele Dienst, Olton Helstone. De aanwezigen hebben aan het einde van de presentatie hun kanttekeningen en opmerkingen gegeven over zaken die verder uitgewerkt moeten worden, meldt de afdeling Voorlichting van Justitie en Politie.

Amoksi zegt ingenomen te zijn met het concept, omdat het een goede aanzet is. “Er zal een commissie worden ingesteld, want dit project is belangrijk. Het gaat om decentralisatie, economische activiteiten die ontplooid zullen worden, werkgelegenheid, kortom een keten van brengen wij naar het oosten”, benadrukt de bewindsman.

Bee vindt het een gedurfd initiatief. Hij haalt voorbeelden aan van de vele ongemakken die het met zich meebrengt voor het uitzitten van een straf buiten het woongebied van de gedetineerden. Nadat hij meer gedetailleerde informatie heeft verkregen, kan hij betere ondersteuning bieden aan de uitvoering van het project. Afgesproken is dat Acton in de verdere aanpak van dit project ook voor De Nationale Assemblee en de Raad van Ministers een presentatie zal verzorgen.