Haïti: Oppositie benoemt interim-president
09 Feb 2021, 18:42
foto
en man houdt een foto vast van de rechter bij het Hooggerechtshof, Joseph Mecene Jean-Louis, tijdens protesten tegen president Jovenel Moise, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


De oppositie heeft de grondwettelijke situatie in Haïti ingewikkelder gemaakt door maandag een rechter te benoemen als interim-leider voor het land. Haïti is het toneel van onrust te midden van een geschil over wanneer de ambtstermijn van president Jovenel Moise afloopt.

De politieke spanning werd zondag verergerd toen Moise beweerde dat er een poging was gedaan om de regering omver te werpen en 23 mensen werden gearresteerd, waaronder een rechter van het Hooggerechtshof en een hoge politiefunctionaris. De oppositie wees de suggestie van een couppoging van de hand en zei dat Moise op 7 februari had moeten aftreden toen het zei dat zijn termijn van vijf jaar eindigde.

De president heeft gezworen aan de macht te blijven tot februari 2022, erop wijzend dat een interim-regering een jaar lang regeerde nadat hij was gekozen in een betwiste verkiezing die de kiesraad had geannuleerd. Moise kwam in 2017 aan de macht na nieuwe verkiezingen.

Magistraat Joseph Mecene Jean Louis (72) zei in een videoboodschap dat hij door de oppositie was gekozen om Moise te vervangen. De oppositie beschuldigt Moise van autoritair gedrag en van het leiden van een verlammende economische crisis. "Ik aanvaard de keuze van de oppositie en het maatschappelijk middenveld om mijn land als voorlopig president te kunnen dienen", zei Jean Louis.

Moise, die sinds januari vorig jaar bij decreet regeert, heeft verklaard dat hij de macht zou overdragen aan de winnaar van de presidentsverkiezingen van september, maar niet zou aftreden voordat zijn termijn afloopt in 2022.

De Verenigde Staten, de grootste donor van Haïti, lijkt de tijdlijn van Moise te hebben gesteund en zegt dat de nieuwe president in februari volgend jaar zou moeten aantreden.

Maandag hield Moise een kabinetsvergadering en zei op Twitter dat de regering "alle maatregelen neemt om de veiligheid van de bevolking te waarborgen". De uitvoerende macht van Haïti, bestaande uit de president, de premier en de ministers, publiceerde een decreet waarin werd aangekondigd dat drie rechters van het Hooggerechtshof die door de oppositie zijn benaderd om Moise als president te vervangen, met pensioen gaan.

Het Haïtiaanse leger zei maandag dat het bezorgd was over politieke gebeurtenissen, maar leek Moise te steunen en zei dat het de rechtsstaat zou verdedigen en "legitieme, democratisch gekozen autoriteiten door de bevolking".

Eerder op de dag werden twee journalisten die verslag deden van een klein protest in de hoofdstad neergeschoten en één van hen verkeert in een ernstige toestand, volgens nieuwsuitzendingen en video's die op sociale media zijn geüpload.

Andre Michel, een oppositiefiguur, vertelde Reuters dat de oppositie deze week zal blijven protesteren tegen de regering. "De mobilisatie moet Jovenel Moise blijven dwingen zijn ambt te verlaten", zei Michel. "We hopen dat de internationale gemeenschap onze aanpak zal steunen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May