Regering houdt onder druk verhoging vervoerstoelage aan
05 Feb 2021, 23:11
foto
Minister Albert Ramdin, coördinator van de Raad van Ministers in De Nationale Assemblee, deelt mee dat de verhoging van de vervoerstoelage wordt aangehouden.


De regering heeft besloten de verhoogde toelage voor inzet van eigen vervoer aan te houden voor de periode waarin de solidariteitsheffing geldt. Coalitie en oppositieleden hebben kritiek geleverd op dat de regering zichzelf heeft gezegend terwijl van anderen verwacht wordt de buikriem aan te spannen. De NDP en BEP hebben vrijdagavond een motie hierover ingediend. De coalitie vroeg hierop een schorsing waarna Assembleelid Mahinder Jogi een dringend beroep deed op de regering om de toelage terug te draaien.

Minister Albert Ramdin, coördinator van de Raad van Ministers in De Nationale Assemblee, vroeg een schorsing. Na afstemming met de bewindslieden die in de zaal waren en in overleg met de vicepresident is besloten dat de missive wordt aangehouden. Ook de president staat achter het besluit. Melvin Bouva (NDP) is blij dat een hard en duidelijk  signaal is doorgedrongen tot de regering. Ronnie Asabina (fractieleider BEP) vroeg of het om aanhouden gaat of terugdraaien, want als achteraf de regeringsleden toch het geld zullen ontvangen, dan heeft het geen zin. NDP-fractieleider Rabin Parmessar benadrukte dat gevraagd is om beide verhogingen terug te draaien.

Patricia Etnel (NPS) stelde dat de coalitie heeft gevraagd om de verhoogde toelage terug te draaien en niet de oppositie. Zij is er content mee dat de regering teruggekomen is op het besluit. Coalitiefractieleider Asis Gajadien riep de regering op om de voertuigen die door ex-ministers, directeuren, beleidsadviseurs, vrouwen en buitenvrouwen zijn meegenomen, terug te halen. Jogi zei dat de president, vicepresident en de totale regering hebben geluisterd naar de samenleving en de coalitie en terstond een besluit genomen hebben om de regeling aan te houden over een periode van een jaar. Gisteren heeft minister Bronto Somohardjo de verhoging verdedigd en aangegeven dat het juist om een bezuiniging gaat.

De motie van NDP
Gehoord te hebben,
- De behandeling van de Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand (S.B. 2020 No. 15)
- De Missive van de Raad van Ministers no. 595 A/Rvm inhoudende richtlijnen voor het gebruik van een privé voertuigen ten behoeve van de President, vice president en leden van de Raad van Ministers.

Overwegende,
- dat thans in Suriname in totaal 8595 geregistreerd staan met ruim 158 sterf gevallen
- dat mede gelet op de Covid-situatie het leven van de gemiddelde burger thans ondraaglijk is geworden
- dat mede door de ondraaglijke situatie vanwege Covid het leven van gezinnen en overige kwetsbare groepen onder zeer grote druk is komen te staan met verregaande sociaal maatschappelijke gevolgen zoals suïcide, stress en burgerlijke ongehoorzaamheid
- dat vanwege de Covid-situatie des te meer aandacht besteed moet worden aan het respecteren van mensenrechten vanwege de doorgevoerde Covid-maatregelen ter beperking van de vrijheid van individuen
-  dat de beloofde en toegezegde Covid-steun en de loonronde aan de samenleving vooralsnog tot de dag van vandaag is uitgebleven.
-  dat de regering te midden van Covid-crisis in de wereld en in ons land, per 1 januari 2021 aan de vergoeding voor het gebruik van hun privévoertuig drastisch en wel met ruim 500% heeft verhoogd
-  dat deze verhoging het land opgeteld jaarlijks ruim SRD 3.646.800 ten laste van de staatsbegroting kost en ruim SRD 18.234.000 over een periode van 5 jaar.
-  dat het momentum (timing) van deze maatregel in relatie tot de huidige crises. volstrekt onjuist is en dat vele leden van alle kanten van het parlement de regering  aan te zetten tot grondige evaluatie in deze.

Besluit

1. De regering op te roepen voornoemde verhoging van haar eigen vervoerstoelage onmiddellijk terug te draaien.
2. De regering voor te stellen te werken aan alternatieve en voor het volk minder belastende voorzieningen ten behoeve transport.
3. De regering op te roepen deze vrijgekomen middelen te besteden in de strijd tegen Covid en ter aanvulling van de begroting ter ondersteuning van kwetsbare burgers, mensen met een beperking, sociaal zwakkeren en kleine ondernemers die behoeftig zijn.
4. Dat de regering bij de handhaving en uitvoering van de Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand (S.B. 2020 No.15) en besteding van de beschikbare financiële middelen prioriteit geeft aan ondersteuning en bescherming van de voornoemde kwetsbare groepen.

Deze motie moet nog in stemming worden gebracht, maar zoals de kaarten liggen, zal de motie sneuvelen. De vergadering is nog gaande.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May