SRD 30 miljoen onterecht uitgegeven uit Covid-noodfonds
06 Feb, 00:00
foto
President Chan Santokhi toont De Nationale Assemblee het rapport van de CLAD over het Covid-noodfonds van SRD 400 miljoen. Het rapport is naar het Openbaar Ministerie voor verder onderzoek.


President Chan Santokhi heeft het rapport van de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) over de besteding van het Covid-19 noodfonds, gelijk na ontvangst doorgestuurd naar de procureur-generaal. De CLAD heeft gevraagd voor het laten verrichten van nader onderzoek. Uit het rapport dat ook ter beschikking is gesteld aan De Nationale Assemblee, blijkt dat bijkans SRD 30 miljoen uit het fonds onrechtmatig is gebruikt. De uitgaven zijn getoetst op rechtmatigheid en doelmatigheid.

De president heeft vrijdagavond meegedeeld in De Nationale Assemblee dat op basis van de bevindingen van de CLAD er alle aanleiding was om het rapport door te sturen naar het Openbaar Ministerie. Uit het SRD 400 miljoen noodfonds zijn tot en met 28 augustus 2020 SRD 368.900.648 uitgegeven. De CLAD constateert dat er een saldo is van SRD 31.099.351. Er zijn echter openstaande rekeningen van SRD 38.242.815. Een bedrag van SRD 29.530.250 voor ten onrechte betaalde rekeningen moet nog verrekend worden.

De CLAD is ook tot de bevinding gekomen dat bijkans SRD 250 miljoen zijn uitbetaald op basis van e-mails van een functionaris die geen procuratiehouder op de bankrekening was. Deze bestedingen kunnen in principe als niet rechtmatig worden beschouwd. Er is veel meer betaald voor goederen, die absoluut niet zo duur zijn. Zo zijn thermoguns aangeschaft voor SRD 4.512 per stuk, terwijl in de handel dit apparaat gekocht kan worden voor minder dan SRD 1.000. Een factuur van een hotel SRD 204.960, is tweemaal afgeschreven van de rekening van het noodfonds. De fout zal worden gecorrigeerd.

Een andere bevinding van de CLAD is dat van de betaling van SRD 4.887.406 voor een BOG-project facturen tot een bedrag van SRD 2.289.850 geen betrekking hadden op Covid-19 gerelateerde activiteiten. Dit bedrag is niet rechtmatig en evenmin doelmatig uitgegeven. Ook zijn facturen van Academisch Ziekenhuis Paramaribo betaald die betrekking hebben op zaken voordat de uitzonderingstoestand Covid-19 was afgekondigd. Deze betalingen uit het noodfonds zijn onterecht en niet doelmatig.

Er is SRD 1.5 miljoen beschikbaar gesteld aan het Nationaal Informatie Instituut. De uitgaven zijn niet gerelateerd aan  Covid-19, maar kunnen gerekend worden tot normale operationele kosten van NII. Er is opheldering gevraagd aan het NII, nu Communicatie Dienst Suriname maar de toelichting is ondanks herhaald verzoek niet ontvangen. Ook is in totaal SRD 23.3 miljoen onterecht voor rekening van het noodfonds gebracht. Dit bedrag zal verrekend worden door de minister van Financiën. De bevindingen van de CLAD zijn ook door minister Armand Achaibersing voorgehouden aan De Nationale Assemblee, vrijdagavond.
Advertenties