Wereldkankerdag: In 2020 zo'n 1,4 miljoen kankerdoden
04 Feb 2021, 16:40
foto


Met ongeveer 4 miljoen nieuwe diagnoses in 2020 is kanker de op één na voornaamste doodsoorzaak in de Amerika's. Naar schatting zijn 1,4 mensen vorig jaar gestorven aan kanker. Meer dan de helft van de nieuwe kankergevallen (57%) en 47% van de sterfgevallen door kanker hebben zich voorgedaan bij mensen van 69 jaar of jonger. Bij mannen komen prostaat-, long- en darmkanker het meest voor. Bij vrouwen gaat het om vooral borst-, long- en darmkanker.

Op Wereldkankerdag vandaag, roept de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F. Etienne, op tot garanderen van de diagnose en behandeling van kanker in de Amerika's. door de Covid-19-pandemie is de zorg aan kankerpatiënten ernstig ontwricht. "We mogen andere ernstige ziekten niet vergeven, terwijl we Covid-19 bestrijden." Volgens de PAHO-directeur moeten we de pandemie én  tegelijkertijd vooruitgang blijven maken in de strijd tegen andere ziekten, waaronder kanker. "Voor kankerpatiënten kan het ontbreken van diagnoses, behandelingen en medicijnen dodelijk zijn."

Uit onderzoek naar kanker en andere niet-overdraagbare ziekten, blijkt dat door de pandemie de kankerzorg is onderbroken door verschillende factoren. De onderbrekingen waren het gevolg van de afzegging van geplande medische ingrepen en behandelingen, sluiting van gezondheidsdiensten, afname van de zorgvraag vanwege lockdowns en de noodzaak om middelen in te zetten voor de aanpak van Covid-19.

Bovendien kozen sommige kankerpatiënten ervoor niet voor controle of behandeling naar de poli of het ziekenhuis te gaan, waar mogelijk ook Covid-19-patienten werden behandeld. Kankerpatiënten lopen een verhoogd risico op de ontwikkeling van de ernstigste en mogelijk fatale vormen van Covid-19.

"We moeten voorkomen dat mensen die al ziek zijn vanwege kanker, een levensreddende diagnose en behandeling mislopen vanwege de pandemie", zegt Anselm Hennis, directeur van de PAHO-afdeling voor niet-overdraagbare ziekten (aandoeningen) en geestelijke gezondheid in Washington. "Wij beschikken over methodes voor preventie, diagnose en behandeling die kunnen laten zien hoe we dit kunnen bereiken."

De jaarlijkse Wereldkankerdag is bedoeld om miljoenen levens te redden door mensen bewust te maken van en voor te lichten over kanker en door overheden en mensen in de hele wereld op te roepen actie te ondernemen tegen de ziekte. Van 2019 tot en met 2021 is het thema van Wereldkankerdag "Ik ben en ik wil" - een gezamenlijke oproep tot actie om de wereldwijde impact van kanker te verminderen. Deze internationale dag nodigt iedereen uit om te laten zien wie ze zijn en welke acties ze zullen ondernemen om een wereld zonder kanker te creëren.

Een derde tot de helft van de gevallen van kanker is te voorkomen door stopzetting van tabaksgebruik, schadelijk alcoholgebruik, ongezonde voeding, en gebrek aan lichaamsbeweging en andere risicofactoren. Het vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) voorkomt ook baarmoederhalskanker.  "Kanker mag nooit een doodvonnis zijn, ook niet tijdens een pandemie", zegt Hennis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May