Politieke en persoonlijke belangen bij illegale goudwinning Maripa Ston
05 Jul 2011, 17:30
foto
Goudkoorts in Maripa Ston.


Het stopzetten van illegale goudwinningsactiviteiten te Maripa Ston in het dorp Pikin Saron te Para, wordt gekenmerkt door politieke en persoonlijke belangen.

Aan de ene kant staan dorpelingen die claimen dat het gebied in 2010 is afgestaan aan de dorpsgemeenschap waardoor de commissie Ordening Goudsector niet zomaar het gebied kan binnenkomen om ‘zogenaamd’ te ordenen.
Zij stellen dat de ordening in het gebied nauw samenhangt met politieke belangen van personen die gelinkt zijn met de huidige regering. Volgens een woordvoerder, Benny Berenstijn, is eerder de toenmalige kapitein John Kaoeroeme illegaal verdreven.

Aan de andere kant staat de commissie Ordening Goudsector die zegt dat de dorpelingen geen houtkapactiviteiten ontplooien maar illegaal goud winnen en zelfs anderen illegaal toelaten tot het gebied.
Voorzitter Gerold Dompig van het managementteam van de commissie Ordening Goudsector, zegt geen boodschap meer te hebben aan de verhalen van dorpelingen, kapiteins en anderen die vinden dat zij in hun rechten worden aangetast.
“We hebben met iedereen gesprekken gevoerd. Met alle kapiteins en belanghebbenden in het gebied. Nu stappen ze naar de media met brieven, beschikkingen en kaarten. U mag het opschrijven: voor mij gaan al die stukken in de prullenmand. Hun geklaag heeft geen enkele wettelijke basis. Er wordt hier gevochten om persoonlijke belangen te beschermen”, zegt Dompig.

De manager van de Ordening Goudsector legt uit dat het niet klopt dat het gebied is uitgegeven als persoonlijk eigendom. Er is een houtkapvergunning uitgegeven, het gebied is bestempeld als gemeenschapsbos. Er mogen door de gemeenschap houtkapactiviteiten ontplooid worden.
Daarnaast zijn volgens Dompig alle personen die daar aanwezig zijn bezig met illegale mijnbouw. Ook al zou het gebied toebehoren aan de gemeenschap, de mijnbouwwet stelt: wat in de grond voorkomt, behoort aan de staat.
Dompig zegt dat de dorpsleiding al enkele jaren een 10 procent afdracht heeft afgedwongen van de daar aanwezige illegalen. “Dus zij zijn medeplichtig aan de illegale praktijken in het gebied”, zegt Dompig. “We hebben alle activiteiten in het gebied stopgezet, ook omdat belangenpartijen haast met elkaar op de vuist gaan."

Berenstein zegt dat deze kwestie op het bord van president Desi Bouterse wordt gelegd. Hij beklaagd zich dat districtscommissaris Jerry Miranda de dorpsleiding heeft aangezegd het toegewezen stuk terrein, iets meer dan 8000 hectare, terug te geven.
Miranda ontkent evenwel tegenover Starnieuws het terrein opgevraagd te hebben. “Dat is niet mijn bevoegdheid. De zaak ligt in handen van de commissie ordening houtsector en ik ondersteun hun activiteiten”, zegt Miranda.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May