Slechte financiële situatie belemmert heractiveren pensioenfonds Diaconessenziekenhuis
05 Jul 2011, 13:30
foto
Robby Naarendorp, bondsvoorzitter bij het Diaconessenhuis.


De personeelsbond en de directie van het Diaconessenhuis voeren gesprekken om het pensioenfonds dat jarenlang niet heeft gefunctioneerd te heractiveren.

Het personeel van het ziekenhuis heeft bij het bondsbestuur erop aangedrongen deze kwestie snel aan te pakken. “We hebben nu alle informatie binnen van het actuarieel bureau. Nu moeten we nog gesprekken voeren met de vertegenwoordigers van de vakbond in het pensioenfonds. Daarna praten we weer met de directie van het ziekenhuis om de zaak te finaliseren”, zegt bondsvoorzitter Robby Naarendorp aan Starnieuws.
De heractivering van de pensioenen wordt echter belemmerd door de slechte financiële situatie van het ziekenhuis.

De gesprekken tussen bond en directie gaan over de pensioengrondslag, de bijdrage van het ziekenhuis aan het pensioenfonds en het aandeel dat de werknemers zelf moeten bijdragen. Het knelpunt bij de gesprekken is de back-pay, het bedrag dat de werkgever (het ziekenhuis) moet betalen aan het fonds over een nog vast te stellen aantal jaren tot heden. Het gaat om verschillende bedragen, afhankelijk van de grondslag die wordt vastgesteld. “Het loopt zeker in een paar honderdduizenden SRD’s voor zeker 500 medewerkers“ zegt Naarendorp.

Directeur Rakesh Gangaram Panday van het ziekenhuis bevestigt de intentie om het pensioenfonds te heractiveren. “Maar we hebben het probleem dat we geen geld hebben om de verplichtingen na te komen”.
Hij legt uit dat de back-pay op 2 manieren vertaald moet worden. Enerzijds gaat het om miljoenen achterstanden die de overheid, het Staatsziekenfonds en het ministerie van Sociale Zaken het ziekenhuis moeten betalen. Anderzijds moet het ziekenhuis over een bepaald aantal jaren gelden storten in het fonds. “De zogenaamde backservice waardoor het fonds pensioenen kan uitbetalen”, zegt Gangaram Panday.
De ziekenhuisdirecteur noemt de al maanden durende gesprekken met de regering een “eeuwig mechanisme". “We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Steeds moeten we cijfers indienen, praten met de vice-president. Dan wordt gezegd dat betaald gaat worden, maar dat gebeurt niet”, zegt Gangaram Panday.
Hij legt uit dat alle ziekenhuizen miljoenen achterstallige gelden hebben te krijgen van de overheid.

Wat het Diakonessenhuis betreft is er naast het geld dat dringend nodig is om het ziekenhuis draaiende te houden een extra SRD 2 miljoen per maand nodig. Dit zou moeten komen uit de nieuwe tarieven die de ziekenhuizen voorstaan. De directeur zegt dat nu mondjesmaat een soort voorschot wordt gegeven aan de ziekenhuizen dat lang niet voldoet. “Over de maand april heeft het ziekenhuis de laatste ‘voorschot’ gekregen van de regering."
Door deze problemen kan volgens Naarendorp ook niet onderhandeld worden over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. “Dit zet kwaad bloed bij veel mensen”, zegt Naarendorp. Naar zijn zeggen vertrekken steeds meer mensen uit de gezondheidszorg naar andere banen of naar het buitenland. “Zo verliezen we gekwalificeerde krachten, omdat het hier te onzeker voor hen wordt”, zegt de vakbondsleider.

Naarendorp zegt dat midden juli er een algemene ledenvergadering is gepland waarin de situatie van het ziekenhuis besproken zal worden. “Als daar blijkt dat er geen zicht is op een betere toekomst, zullen we wel iets moeten doen om op te komen voor onze arbeidsrechten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May