Refererend aan het
artikel van heer Ashween Ramdin op Starnieuws van 26 januari jl. wens ik het volgende mee te delen. Hij slaat de spijkers op zijn kop. Wie schrijft zal zeker blijven. Toen schrijver wijlen Clark Accord in de pen klom had hij niet kunnen bedenken dat hij een bestseller zou schrijven.
Schrijven doe je in de eerste plaats voor jezelf omdat je wat hebt te vertellen. Een verhalenverteller hoeft nog geen schrijver te zijn. Gelukkig kun je door training en coaching dat talent ontwikkelen. Wijlen Els Moor, gewezen hoofdredactrice van de pagina Literair, was daar duidelijk in. Haar advies was; wil je dat je verhaal door een groot publiek wordt gelezen dan moet het grammaticaal foutloos zijn en de schrijfstijl moet van dien aard zijn dat het de aandacht van de lezer vasthoudt.
Clark Accord was geen geboren schrijver, maar heeft zijn latente schrijftalent ontwikkeld door trainingen te volgen. Hij was wel een verhalenverteller pur sang. Hij verstond de kunst om de lezer of luisteraar mee te voeren in het verhaal. Hij had een een groot metaforisch en inlevingsvermogen. Hij kon zich helemaal in zijn personages inleven tijdens het schrijven. Dat is de kracht geweest van zijn bestseller de koning van Paramaribo.
Hij nam de lezer mee naar een periode van Suriname na de 2e Wereldoorlog, waar niet alleen hoererij floreerde, maar waar het goed toeven was voor de kolonisten. en de hoofdpersoon een belangrijke sociaal en maatschappelijke bijdrage heeft geleverd. Het boek is een succes geworden door het onderwerp natuurlijk en de herkenning elementen door de vele Surinaamse en ook Nederlandse lezer.
Accord is wereldbekend geworden. Op het boekenbal nadat zijn boek uitkwam, was zijn antwoord op een vraag van de vele journalisten; wat zijn verwachting was van zijn boek. Zijn antwoord was dat hij hoopte dat het boek niet onder de stoffige vloermat zou verdwijnen.
Clark Accord is de eerst Surinaamse schrijver geweest die uitgenodigd werd voor de prestigieuze boekenbal. Hij kreeg de Bronzen Stier Award en werd onderscheiden door de burgemeester van Amsterdam met de Gouden Griffel. Van de Surinaamse regering kreeg hij een onderscheiding van de Gele Ster. Schrijfster Astrid Roemer heeft recent de PC Hoofd oeuvre prijs gewonnen. Surinamers doen het goed, indien zij de kans krijgen om door te breken.
In 2012, 1 jaar na zijn overlijden hebben vrienden en familie de Clark Accord Foundation opgericht. met als doel om het schrijven en lezen te bevorderen bij jonge Surinamers tussen de 15 en 30 jaar. Via de Clark Accord
sori yu talenti schrijfwedstrijd mogen zij hun schrijftalent laten zien. Hierdoor trachten wij een platform te bieden en een kweekvijver aan te leggen van jonge schrijvers. Op 11 mei is het de 10e sterfdag en organiseert CAF de 5e editie schrijfwedstrijd.
Jongeren, ook vanuit de diaspora, mogen vanaf nu tot en met 15 april hun verhaal inzenden. Het verhaal (proza, fictie, non-fictie, sci-fiction mag ook), moet minimaal 3000 woorden bevatten. Mavis Accord