Miskend verleden van de Hindostaanse immigratie
Het overheersende beeld van de Hindostaanse immigratie, in veel onderzoeken omschreven als de Girmitya ideologie, is dat de Brits-Indische arbeiders zijn geronseld en onder valse voorwendselen naar Suriname zijn verscheept om onder erbarmelijke omstandigheden op de plantages te werken. Na afloop van hun contractperiode gingen ze terug of kozen voor een nieuwe bestaan als landbouwer – de auteur spreekt liever over boeren – en met hard ploeteren zijn hun nakomelingen succesvol geworden in de Surinaamse samenleving. Daarom moeten Hindostanen trots en dankbaar zijn dat hun voorouders kozen voor Suriname, anders waren hun nakomelingen in armoede gebleven. Ook deze Girmitya ideologie wordt in Miskend verleden volledig uitgekleed.
Human capital
Ruben Gowricharn beschouwt de Brits-Indische immigranten niet als arme sloebers of domme arbeiders. Ze kwamen uit verschillende beroepsgroepen in de landbouw en hadden kennis van arbeidsinstrumenten, klimatologische omstandigheden, de vegetatie, gewassen en de dieren die een rol speelden in de landbouwproductie. Ze bezaten dus over agrarisch human capital toen ze in Suriname aankwamen om plantagearbeider te worden. Juist vanwege dit menselijke kapitaal konden de boeren na de contractperiode hun leven voortzetten als zelfstandige boer. Vooral de koloniale literatuur tref je de aanname dat de agrarische vaardigheden tijdens de contracttijd zijn ontwikkeld.Een andere miskenning is dat de etnische gemeenschapsvorming in Suriname plaatsvond. Die begon, aldus de auteur, al in de depots in Calcutta vanwaar de zeereis naar Suriname begon. Het is ook het agrarisch human capital dat zorgde voor het ontstaan van een etnische gemeenschap. Juist omdat elke immigrant lid was van de groep, die over dezelfde kennis en vaardigheden beschikte, was het mogelijk elkaar bij te staan.
Van boer naar stedeling
Na het verval van de plantage-economie was het zelfstandig bestaan als boer op eigen of door de overheid beschikbaar gestelde grond niet makkelijk. Tussen de twee Wereldoorlogen door had het gouvernement nauwelijks aandacht voor gezondheid en armoede van deze boeren. Overigens wijst Gowricharn erop dat bijna een op de zes immigranten overleed in Suriname en het deel dat zich uiteindelijk in Suriname vestigde ongeveer een derde van het aantal aangevoerde immigranten was en niet tweedere deel zoals in de literatuur wordt gesuggereerd.
Polemiek
In Miskend verleden wordt herhaaldelijk verwezen naar een studie van Chan Choenni, Gowricharns voorganger als hoogleraar van de Diaspora Leerstoel Lalla Rookh, over de contractperiode 1873-1920. Choenni publiceerde echter ook over de ontwikkelingen tussen 1920 en 1960, maar deze studie heeft Gowricharn niet als bron geraadpleegd. Choenni was overigens wel een van de vele commentatoren van het manuscript van zijn collega.
Roy.khemradj@gmail.com
Miskend Verleden – Hindostaanse boeren in Suriname 1880-1980 (Ruben Gowricharn) (352 p) is uitgebracht door Uitgeverij Verloren in Hilversum en kost €29
Gisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen
Eergisteren
- Militairen beschuldigd van diefstal na tekort aan proviand tijdens detachement
- ExxonMobil draagt deel van Stabroek-blok over aan Guyanese overheid
- Deken: Rechtspraak is geen wedstrijd tussen partijen
- Suriname debuteert op OIC Youth Capital 2025 in Marrakech
- Het is tijd voor echte democratische hervorming in Suriname
- Kandidaatstelling president en vp gesloten; inauguratie op 16 juli
- Openbaar Ministerie weer voltallig met tweede AG
- Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binnenlandbewoners
- Hof speelt in op roep om hogere rechterlijke toetsing
- Vandaag volop zon
- Overvallers binden slachtoffers vast en plunderen woning
- HvJ versterkt met rechter en AG
- Column: Contouren zichtbaar
- VHP neemt plaats in de oppositiebanken