Ida Does start samenwerking met Filmco uit Trinidad
29 Jan 2021, 03:02
foto
Filmmaker Ida Does blij met samenwerkingsovereenkomst met Filmco.


Regisseur Ida Does heeft een distributieovereenkomst getekend met de in Trinidad & Tobago gevestigde Filmco. Filmco is een non profit organisatie van en voor Caribische filmmakers, die via verschillende platforms zorg draagt voor een wijde verspreiding van films van filmmakers uit Trinidad & Tabogo en de rest van het Caribisch gebied. Filmco verzorgt tevens trainingen voor filmmakers en waarborgt het jaarlijkse Trinidad&Tobago Film Festival. In 2020 beleefde dit Film Festival de 16e editie. Filmco werkt aan het bestendigen en uitbouwen van een filmcultuur in Trinidad &Tobago en mikt op een bredere uitstraling naar het Caribisch gebied.

"Het Trinidad &Tobago Film Festival is voor mij een speciaal Festival, omdat diverse van mijn documentaires in Port of Spain een warme ontvangst hebben gehad. De film Poetry is an Island, Derek Walcott ging er zelfs in première, in aanwezigheid van de Nobel Laureaat. De korte documentaire 'Vrede herinneringen van Anton de Kom' won er een prijs en in 2019 was ik opgenomen in de vakjury. Ik heb daar hele bijzondere momenten beleefd, en ervaren dat film een enorme brug kan slaan tussen de Caribische (ei)landen. Door de jaren heen heb ik er veel nieuwe collega's mogen ontmoeten en heb ik vriendschappen opgebouwd met producenten, regisseurs en andere mensen uit de Caribische filmwereld. De thema's die ons verbinden zijn talrijk, denk maar aan koloniale geschiedenissen, cultureel erfgoed. Met deze overeenkomst zullen mijn films hun weg vinden naar een breder Caribisch Gebied, niet alleen in Trinidad & Tobago, maar ook een Caribisch publiek in de diaspora. Ik ben er heel blij mee", zegt Ida Does.

De filmmaker heeft net een nieuwe documentaire afgerond, waar ze de laatste twee jaar aan heeft gewerkt in samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam. In deze film is te zien wat er in het nationaal museum van Nederland gebeurt tijdens de voorbereidingen van de grote slavernijtentoonstelling, die in februari wordt geopend.

De film 'Nieuw Licht-Het Rijksmuseum en de slavernij' is geproduceerd door Memphis Film&Television en de NTR. Het wordt op 15 februari uitgezonden op NPO2.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May