WHO: Nieuw klinisch advies behandeling Covid-19-patiënten
27 Jan, 18:47
foto
Het logo van de WHO in Genève, Zwitserland. (Foto: Reuters)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuw klinisch advies uitgebracht voor de behandeling van Covid-19-patiënten, inclusief degenen die aanhoudende symptomen vertonen na herstel. Het adviseerde om laaggedoseerde anticoagulantia te gebruiken om bloedstolsels te voorkomen.

"De andere dingen in de richtlijn die nieuw zijn, zijn dat Covid-19-patiënten thuis het gebruik van pulsoximetrie moeten hebben, dat is het meten van de zuurstofniveaus, zodat je kunt vaststellen of er thuis iets achteruitgaat en dat het beter is om ziekenhuiszorg te krijgen," vertelde WHO-woordvoerster Margaret Harris tijdens een VN-briefing in Genève.

De WHO adviseerde clinici om patiënten op hun buik te plaatsen in bewuste toestand, wat de zuurstoftoevoer zou verbeteren, zei ze. "We raden ook aan, we raden het gebruik aan van laaggedoseerde anticoagulantia om de vorming van bloedstolsels in bloedvaten te voorkomen. We raden het gebruik van lagere doses aan in plaats van hogere doses, omdat hogere doses tot andere problemen kunnen leiden," zei Harris.

Ze voegde eraan toe dat een door de WHO geleid team van onafhankelijke experts, momenteel in de centrale Chinese stad Wuhan, waar de eerste gevallen bij mensen werden ontdekt in december 2019, de komende twee dagen de quarantaine zal verlaten om zijn werk met Chinese onderzoekers voort te zetten naar de oorsprong van het virus.

Ze weigerde toezeggingen te doen over meldingen van vertragingen bij de uitrol van vaccins in de Europese Unie. Ze zei dat ze geen specifieke gegevens had en dat de prioriteit van de WHO was dat gezondheidswerkers in alle landen in de eerste 100 dagen van het jaar worden gevaccineerd.

AstraZeneca, dat zijn vaccin samen met de Universiteit van Oxford ontwikkelde, vertelde de EU vrijdag dat het de afgesproken leveringsdoelstellingen tot eind maart niet kon halen.
Advertenties